Det vidste du ikke om Keratosis Pilaris

holistisk behandling af keratosis pilaris årsag til

Keratosishvafornoget?? Du kender det som de små hårde hvide eller røde knopper på arme, lår og balder. Kører du hånden over din hud føles det lidt som sandpapir? Så er højst sandsynligt keratosis pilaris.

Keratosis pilaris-knopperne består af klumper af keratin der sætter sig fast ved hårsækkens åbning. Måske du kan huske bloggen om tilstoppede porer og hvordan gluten og lektiner laver trakfikprop af hudceller i porerne? Hvis ikke synes jeg du lige skal læse den blog først, da tippet om gluten og lektiner og er relevant her.

Keratosis pilaris ses mest hos dig der samtidig har tendens til tør hud eller eksem, men keratosis er ikke eksem eller et udslet. Keratosis pilaris kommer oftest af en kombination af tør hud, fødevareintolerancer og mangel på b-vitaminer og omega 3 samt GLA.

Jeg plejer at sende en fødevareintolerance test til mine kunder med keratosis pilaris, så vi hvad præcist hvad de skal undgå for en periode mens vi genopretter fedtsyre- og næringsstofbalancen.
 

Har du ikke råd til en fødevareintolerance test, så start med at udelukke i 3 måneder:

 • Korn (lidt ris og quinoa er ok, men sørg for at lægge quinoaen i blød natten over inden du koger det)
 • bønner & linser
 • Natskyggefamilien (tomater, kartofler, peberfrugt, aubergine, gojibær, tomatillo, ananaskirsebær)

Disse fødevarer er rige på lektiner, som dit tarmsystem liiige skal have en pause fra.


Tilføj disse tilskud til din kost:

 • 2-4 kapsler EPA GLA
 • 1 spsk kokosolie dagligt, som fx. Pukkas kokosolie.
 • 1 spsk ægte kærnet smør, som fx. Naturmælks smør
 • 1 kapsel stærk probiotika til natten, fx denne.
 • 2 kapsler multivitamin med aktive b-vitaminer, fx denne.

 

I stedet for korn, bønner og kartofler, spis:

 • 600g-1kg økogrøntsager som avocado, kåltyper, agurk, salat, løg, græskar etc.
 • 100g øko bær (gerne på frost)
 • Friske krydderurter som drys på maden.
 • 100-200g øko kød, fjerkræ, fisk, skaldyr.
 • 2-4 spsk fedt som kærnet smør og kokosolie.
 • Beauty boosters som friskkværnede øko hørfrø, afskallede hampefrø, spirulina, 85-92% mørk chokolade fx Oriallas fra Føtex, opblødte frø og nødder (solsikke, mandler etc). Sørg for at frø og nødder er lagt i blød natten over og skyllet grundigt, hørfrø er en undtagelse herfra.

 

HUDPLEJE:

 • Lav gua sha med kokosolie og sheamsør på arme, lår og baller 3 gange om ugen.
  Gua sha sætter gang i lymfen og blodcirkulationen i huden og virker udrensende. Kokosolie og sheasmør modvirker tørhed.
 • Opskrift på kokosolie/sheasmør balm:
  50ml kokosolie
  50ml sheasmør
  Smelt over vandbad. Når begge olier er smeltet sætter du skålen i en større skål med vand og isterninger og rører rundt indtil blandingen begynder at blive tykkere.
  Hæld på krukke og balmen er klar til brug,
 • Du finder gua sha redskabet her. Se hvordan du laver gua sha af lår og ben her.

 

Følg denne kur i minimum 3 måneder og nyd din nye silkebløde hud.

 

 

Hvad er forskellen på rosakvarts rullen og jaderullen?

Det er et spørgsmål jeg har fået flere gange, og det kan jeg da godt forstå, for hvorfor koster rosakvarts rullen mere end jaderullen og er der overhovedet forskel?


Der er forskel på kvaliteten af stenen

Jade findes i mange kvaliteter, ægte jade (jadeite) er virkelig dyr og meget sjælden, derfor er alle jaderuller lavet af billigere udgaver af jadesten som består af en gruppe af mineraler kaldet nephrite. Disse jadeagtige sten kaldes typisk xiuyan jade og serpentiner jade. De er blødere end ægte jade og derfor lettere at udskære til jaderuller. Den blødere kvalitet virker ikke lige så kølende som den ægte jadeite som er hård, men de er stadig dejlige at bruge.

Vi har valgt at bruge rosakvartskrystal da den hårdere i struktur og holder sig køligere længere. Den tungere kvalitet gør også at du kan arbejde dybere i huden uden at skulle trykke så hårdt.

Desværre er rosakvarts dyrere end den billigere jadesten, men til gengæld er den ægte og vi er ret vilde med de energetiske kvaliteter i rosakvartsen.


Der er forskel i energien i stenen

Rosakvarts er nemlig kendt som selvkærlighedstenen, og hvem har ikke brug for lidt mere af det? ;) 

Rosakvarts passer særlig godt til den sensitive hud med tendens til rødme, til den tørre hud med fine linjer og til den modne hud med rynker. 

Rosakvarts er til dig, der har brug for at være lidt ekstra god ved dig selv, og til dig der har brug for igen at føle dig tryg i din egen hud og krop. Rosakvarts hjælper dig til at finde kærligheden til dig selv. 

Rosakvarts er kendt for at afbalancerer hjertecenteret. Den udsender blide kærlige vibrationer og opsuger negative energier i kroppen og ansigtet. Den virker generelt healende og beroligende på hele kroppen, samtidig med at den skaber balance og harmoni mellem krop og sind.
 

Funktionen er den samme

Hvis du ikke tror på energien i stenen, så kan jeg betrygge dig med at sige at funktionen af rullerne er ens. Dvs øget lymfestimulering og blodcirkulation i huden virker lige meget om det er stimuleret med serpentiner/xiuyan jadesten eller rosakvarts, så du kan blot vælge den du synes er pænest ;)

Hvis du endu ikke er kommet i gang med ansigtsrullen, så vil jeg da lige tippe dig om at vi har et særligt weekendtilbud på rosakvarts rullen, som du kan læse mere om lige her. Hint: Du bliver hudplejeklogere og sparer 995kr med dette tilbud.

 

Det gør rosakvarts for din hud

rosakvarts ansigtsrulle rosakvarts rulle rosakvarts jaderulle rose quartz face roller

Krystaller i hudpleje er en af de største skønhedstrends i 2017 - og ikke kun fordi de er smukke og pynter på instagram!

Själ har været frontrunners i årevis når det kommer til at bruge krystalekstrakter i cremer og mange andre naturlige grønne brands følger med. Se blot udsnittet fra artiklen her:

Rosakvarts er Selvkærlighedsstenen

Rosakvarts - Er kærlighedsstenen over dem alle, den står for kærlighed, ro og harmoni. Afskærmer mod stråling og dårlige vibrationer. Den er en af de mest anvendte sten sammen med bjergkrystal, da den også virker sammen med alle andre sten.


HUDTYPE

Sensitiv og tør hud med tendens til rødme og rynker. Er især god til den modne hud.

PERSONLIGHED

Rosakvarts er til dig, der har brug for at være lidt ekstra god ved dig selv. Til dig der har brug for igen at føle dig tryg i din egen hud og krop. Rosakvarts hjælper dig til at finde kærligheden til dig selv. Giver dig et roligt og harmonisk sind.

MINDSET

Er du trist, urolig eller utryg, kan rosakvarts være en god støtte ved din side. Den giver dig ro og hjælper dig med at tilgive. Den styrker kærlighedskraften i dit liv, og lærer dig at elske dig selv og omgivelserne omkring dig. 

KROPSLIGT

Rosa kvarts går ind og afbalancerer hjertecenteret. Den udsender blide kærlige vibrationer og opsuger negative energier i kroppen. Den virker generelt healende og beroligende på hele kroppen, samtidig med at den skaber balance og harmoni mellem krop og sind. 
 

Vil du selv i gang med at bruge krystaller i hudpleje? 

Så kan du finde vores rosakvarts ansigtsrulle lige her. 
Har du prøvet gua sha facial? Hvis ikke kan du se de smukke gua sha krystal beauty tools hos Honest Beauty Talks lige her.

Lav din egen (lyserøde) facebalm - perfekt sammen med rosakvarts ansigtsrullen

Hvad er en facebalm?

Facebalms er fastcremede ansigtsolier med ekstra beskyttelsesfaktor, som kommer fra de hudglade butters som mangobutter, sheabutter og min favorit kokom butter.

Butters er faste fedtstoffer som beskytter huden mod fugttab og reparerer hudbarrieren. Butters giver balms den perfekte tekstur, der er fast i krukken men smelter ind i huden ved første kontakt. 

Da balmsene kun laves med olier og butters og ikke voks trænger de hurtigt ned i huden og tilstopper ikke porerne.

Denne balmopskrift kan bruges af alle hudtyper inkl den fedtede, sensitive og vise hud.

Du skal bruge

Sådan gør du

 • Start med at spritte din krukke og alle redskaber af for at fjerne bakterier.
   
 • Hvis du vil have lyserødfarve i din balm, så starter du med at tage 20ml squalane og hælder i et lille glasbæger. Tilsæt 2 spsk alkanet rod og lad det trække, gerne over varmt vandbad i en time.
   
 • Med et kaffefilter eller endnu bedre stof tefilter siger du urten fra og hælder den rødfarvede squalane i et nyt rent bæger.
   
 • Afvej kokombutter og sheasmør i dit 50ml glasbæger og smelt over vandbad eller i en chokolade smelter til alt er helt smeltet. Sørg for ikke at varme blandingen for meget op, så skader du fedtsyrerne.
   
 • Tilsæt squlane og nok af din røde sqalane til du når 19ml og den lyserøde farve du ønsker. 
   
 • Tilsæt rosmarin co2 ekstrakt samt de æteriske olier og rør grundigt i 5 minutter.
   
 • Lav et vandbad i en lille skål med isterninger. Stil dit bæger med balmblanding i, hold godt fast, så det ikke vælter, og rør indtil blandingen bliver så tyk at du kan trække synlige streger i den med piskeriset. Farven vil gå fra gennemsigtig til mælkeagtig og teksturen vil blive tykkere. Hæld den på din 50ml glaskrukke inden den bliver for tyk.
   
 • Skru låget godt på og sæt den i køleskabet i 30 min indtil din balm er helt stivnet.
   
 • Den er nu klar til brug og behøver ikke at stå på køl. Din facebalm kan holde sig i ca. et år hvis du opbevarer den væk fra sollys.
facebalm opskrift rosakvarts jaderulle rose quartz face roller jade roller

Duften af selvkærlighed

De æteriske olier i denne blanding minder meget om Honest Beauty Talks populære Selvkærlighedsbalm til moden og sensitiv hud. Jeg gennemgår de forskellige olier for dig lige om lidt, så kan du enten vælge at følge opskriften ved at bruge dem alle, eller du kan vælge én eller to for at holde din balm simpel.


Lavendel

Lavendelolie er en af de mest hudhelende og beroligende æteriske olier vi har. Duften beroligende blomstret med friske urtenoter. Vi elsker at bruge lavendel i vores aftensolierens og dryppe et par dråber på hovedpuden for ekstra dyb skønhedssøvn.
Vi bruger denne: http://www.aqua-oleum.co.uk/lavender-organic


Rose

Rose dufter intest af sommersøde rosenblade med et hint af grønne spicy noter.
Rose bruges i aromaterapien for at hele sorg og tristhed men også som hjælp under pms. Den virker opløftende på humøret. Vi bruger rose i hudplejen for dens hudfornyende, hudhelende og antibakterielle egenskaber til både sensitiv hud, moden hud og hud med bumser og acne. Rose stimulerer mikrokredsløbet i huden og bruges derfor mod karsprængninger og rødme.
Vi bruger denne: http://www.aqua-oleum.co.uk/rose-otto


Cacao absolut

Cacao dufter af chokolade og giver en skøn blødhed og bund til aromaterapiblandinger. Cacao indeholder hudbeskyttende antioxidanter, derfor bruger vi den i blandinger mod for tidlig aldring af huden.
Vi bruger denne: https://www.anandaapothecary.com/cacao-absolute/ 


Ylang ylang

Ylang dufter eksotisk blomstret med noter af jasmin og kamfer. Duften er kompleks, tung og feminin og bruges i aromaterapien til at styrke kropsforbindelsen.
Vi bruger ylang ylang i hudpleje til dem med kombineret hud med tendens til bumser, da den balancerer talgproduktionen og virker antibakterielt.
Vi bruger denne: http://www.aqua-oleum.co.uk/ylang-extra

Har du lavet din egen facebalm før? Del din erfaring med os i kommentarfeltet <3

PS hvis se bloggen her hvis du vil lære at lave en detox massage med rosakvarts rullen eller bloggen her hvis du vil lave en opstrammende massage med rosakvarts rullen her.

PPS du finder rosakvarts rullen lige her.

5 stram-op tilskud til dig med slap hud

Vi fortsætter augusts opstramningstema i denne uge med 5 opstrammende must-haves til enhver der vil undgå for tidlig aldring af huden og samtidig skrue hudkvaliteten et par år tilbage. Se stram-op blandingen her som en indre better-aging serum. Kombination af de 5 tilskud arbejder med din huds biokemi og går altså langt dybere end nogen creme nogensinde kan gøre. Jeg anbefaler denne blanding til alle mine kunder der ønsker opstramning og får altid positive tilbagemeldinger på alt lige fra opstrammede mormorarme til færre bumser efter kun et par måneders brug.


STRAM-OP BLANDINGEN:

 • Gotu kola (2 stk. Wholistic gotu kola fra Pukka eller Solgar).
 • Grape seed extract (fx. 2-4 stk. Grapenol fra Helsekosten eller 2-4 stk. Grape seed extract 100 mg. fra vitaviva.com)
 • 4 tsk. Spisekisel (fra helsekosten af mærket Naturdrogeriet).
 • 30 g. økoblåbær (gerne frosne) dagligt.
 • 1liter te af lige dele brændenælde, rooibos og matcha dagligt. Eller drik en stor kop af hver dagligt, hvis det er nemmere.

Du kan tage denne blanding i 3 måneder for bedste resultat, men for huds skyld fortsæt endelig længere.


Gotu kola (Centella asiatica)

Gotu kola er en indisk urt, der bruges mod hudproblemer, slapt bindevæv, sprængte blodkar, stress og endda i afhængigheds-afvænning.
Spis 1 kapsel Gotu kola fra Solgar eller Wholistic gotu kola fra Pukka morgen og aften sammen med din mad. 


Grape seed extract (vindruekerneekstrakt)

Indeholder stærke antioxidanter, der beskytter huden mod frie radikaler og derved modvirker for hurtig aldring af huden. Det hjælper også med at få sår til at hele pænt og er derfor uundværlig mod acne(ar) og eksem.
Spis 1-2 kapsler morgen og aften sammen med din mad.


Spisekisel

Spisekisel er et silicarigt pulver, som er lidt af et skønhedsmineral. Det styrker, renser og opstrammer huden, giver sundt hår og stærke negle.
Spis 2 tsk. udrørt i vand 1-2 gange dagligt.


Blåbær

Ægte blåbær er dem, der er blå hele vejen igennem, og dem du typisk finder finder i irma eller brugsens økofrost-afdeling. De indeholder antioxidanter, som beviseligt beskytter din huds kollagen mod nedbrydning. Blåbær mindsker også rødme og sprængte blodkar i huden ved at styrke blodkarrene.
 

Urte-teen

Brændenælde er en af de bedste urter til huden, fordi den virker mildt udrensende og samtidig indeholder en masse hudvenlige vitaminer, mineraler og sporstoffer. Spis brændenælde frisk og tørret i maden og drik gerne flere kopper te dagligt. Du kan sagtens erstatte den ene af dine daglige 2 liter vand med brændenælde te.
Du får en fantastisk te til huden ved at blande 1 dl. tørret brændenælde med 1 dl. rooibos og 30 g. matcha te i en krukke. Til 1 liter bruger du 1 spsk. af blandingen og lader den trække i 80 grader varmt vand (ca.) i 15-30 min. Jeg plejer at fylde en termokande og lade teposen blive i, teen bliver ikke bitter af at trække, og du får flere næringsstoffer ud af den. Du kan tilsætte lidt lakrids eller mynte og drikke den kold som iste.
Matcha og rooibos er begge to teer med et enormt højt indhold af hudbeskyttende antioxidanter.

Tone + Lift massage med rosakvarts rullen

En af grundene til face rollers hitter sådan lige nu er (udover at de er smukke) pga. den tonende effekt på hudkvaliteten ved regelmæssig brug. Regelmæssig brug af rulleteknikkerne, som jeg viser dig lige om lidt, toner, lifter og giver en rigtig fin glød til huden og så er rullen virkelig let OG rar at bruge.

Hvis du aldrig får taget dig sammen til at lave ansigtsyoga så brug rosakvarts rullen i stedet. Den er nem at tage frem mens du ser netflix eller hav den liggende på natbordet, så du kan rulle ansigtsmusklerne et par minutter inden du skal sove. Det er en perfekt løsning til dig der døjer med kæbespændinger eller skærer tænder om natten.

Rosakvarts rullen hjælper med afslappe musklerne og sætter gang i blodcirkulationen i huden, så du får mere glød. Vidste du fx. at det er via blodet huden tilføres kollagen og elastin? Rosakvarts rullen giver den smukkeste glød, ro og løft til huden ved regelmæssig brug.

TIP: brug den lille ende af rullen til bekymringsrynken mellem brynene når du sidder og koncentrerer dig foran komputeren eller om morgenen rundt om øjnene for at fjerne væske og poser.

Sådan laver du en lifting massage med rosakvarts rullen

Denne massage er ret fri, den eneste regel er at du ruller opad for at modvirke tyngdekraften på de store flader af ansigtet, altså der hvor du ser de opadgående pile.

De små pile der viser "op og ned" betyder at du kan bruge den lille krystal til at rulle op og ned samt på tværs af de steder hvor du har rynker og spændinger. Slut altid af med at rulle op af et par gange.

Massagen her er let at lave og meget intuitiv. Dvs du giver ekstra fokus de steder du mærker spændinger. Lav denne massage mens du alligevel ser netflix, så er din hånd også optaget og ryger ikke så let i slikskålen ;)

Denne massage kalder jeg for Screen Detox da den modvirker den der trælse tech neck (flerdobbeltlagshagen) vi får af at stirre ned på telefonen hele tiden. Laver du denne massage regelmæssigt kan det være at du ikke bliver så forskrækket næste gang du ved et uheld kommer til at tage en selfie i stedet for billedet af din smoothie bowl.

Du finder rosakvarts rullen her: http://www.holistiskhud.dk/shop/rosakvarts-face-roller

Drain + Detox massage med rosakvarts rulle

Det gør rosakvarts rullen for din hud

Rosakvarts rullen har to funktioner (ok, 4 hvis du tæller "pynte på natbordet" og instagramlir med). Den ene er lymfedrænage som er relevant for dig med poser eller rande under øjnene, "puffy face" om morgen eller for dig med bumser og tilstoppede porer, som har brug for ekstra hjælp til afgiftning. Denne teknik får du i dagens blog.

Den anden funktion er toning, lifting og glød til huden. Det kan du læse mere om HER.

Drain + Detox massageguide med rosakvarts rulle

Sådan gør du

 1. Start med at åbne op for lymfepunktet lige under kravebenet ved at rulle rullen frem og tilbage på punket. Gør dette i begge sider.
   
 2. Lav 5-10 blide strøg med den store krystal fra punket mellem øjenbrynene op mod panden og gerne helt op over toppen af hovedet. Det virker enormt afstressende. Luk øjnene og træk vejret dybt. Det er med åndedrættet vi slipper spændinger inkl dem der har sat sig fast som rynker og linjer.
   
 3. Med den store krystal ruller du fra midtpunket i panden og ned langs hårgrænsen ud mod toppen af øret 3-10 gange med blide strøg.
   
 4. Fortsæt på samme måde i næste bane af panden og fortsæt på denne måde indtil du når øjenbrynet.
   
 5. Afslut med at dræne til lymfen ved at rulle den store krystal fra toppen af øret ned langs halsen til kravebenspunket 3-5 gange. Der sidder lymfepunkter i baner foran øret og bagved øret så du kan også rulle bag ved øret. Gør det der føles bedst for dig.
   
 6. Brug den lille krystal til at rulle fra næseryggen mod næsespidsen 5-10 gange.
   
 7. Brug den lille krystal til at lave blid lymfedrænage rundt om øjet ved at følge pilenes retning på billedet. Lav 3-10 gentagelser og slut af med at rulle fra midten af næsen over toppen af kindbenet ud mod midten af øret 3 gange og lav samme lymfedrænage som før fra øret ned langs halsen mod kravebenspunket. 
   
 8. Med den store krystal ruller du fra midten af næsen over toppen af kindbenet ud mod øret 3-10 gange. Fortsæt på samme måde i næste kindbane dvs. fra næsefløjen ud mod øret 3-10 gange, så fra mundvigen ud og op mod øret og til sidst fra midten af hagen ud og op mod øret. Slut af med samme lymfedrænage som før fra bunden af øret ned langs halsen mod kravepunket 3-5 gange.
   
 9. Gentag hele processen i den modsatte side af ansigtet og nyd et afspændt ansigt med mere glød og mindre væskeophobning.

 

Du finder rosakvarts rullerne lige her: http://www.holistiskhud.dk/shop/rosakvarts-face-roller

Det vidste du ikke om slap hud

IMG_9815.JPG

Hormoner påvirker din huds spændstighed

Østrogen og progesteron er de to overordnede hormoner som bestemmer din huds spændstighed. Hormonerne har et delikat samarbejde som spiller en vigtig rolle for hudens evne til at forblive tyk, fleksibel og sund. Østrogen påvirker hvor meget kollagen din krop danner og progesteron og testosteron balancerer østrogenniveauet. Stresshormonet kortisol har stor inflydelse på den delikate balance mellem sexhormonerne.

Alle vores sexhormoner inkl østrogen og progesteron kommer fra kolesterol. Kolesterol  er essentielt for at have balance i hormonerne og en fast og smidig hud. Nok sundt fedt er lige vigtigt. Et studie med 716 Japanske kvinder fandt at dem der spise mest fedt, især mættet fedt, havde mere elastisk hud og færre rynker. Min bedstefar som blev tæt på 100 år havde ikke en rynke og han holdt sig bestemt ikke tilbage på fedtfronten. Men husk at der er forskel på fedt og (højt indholdet af antioxidanter i kosten samtidigt er et must) branket fedt og dårlige olier virker lige modsat.

Spis kokosolie, min favorit er Pukkas, avocado, fiskeolie, Naturmælks rene smør, nødder og hampefrø og kød fra økodyr og skru samtidig ned for kulhydrater fra stivelse, sukker og korn og op øko grøntsager og bær. Kombinationen af store mænger kulhydrat og store mængder fedt er IKKE sundt! Det fandt et studie fra 2017 ud af, hvor de undersøgte 4000 kvinder og fandt ud af at kombination af meget fedt og meget kulhydrat fik huden til at atrofiere.

Kortisol er fast track billetten til slap hud

Et konstant højt niveau af kortisol slukker for alle kroppens ikke-essentielle funktioner, dvs blodgennemstrømning og næring til huden er ikke længere en prioritet. Kroppen vil også bruge det meste af kolesterolet til at producere kortisol hvis du er stresset, så er der mindre tilovers til at producere fx. østrogen og progesteron.

En tilstand af konstant stress får desuden kroppen til at omdanne eksisterende progesteron til kortisol og det er relevant at vide i forhold til huden.  Progesteron hjælper nemlig fibrolasterne (bindevævsceller der danner kollagen) med at lave kollagen (en af hudens hovedbyggesten), så for lidt progesteron vil naturligvis have konsekvenser for hudens spændstighed.
Nu er løsningen ikke at løbe ud efter progesteroncremer, men i stedet at få styr på stressen - for det er årsagen!

I stedet så stop lige op, tag nogle dybe indånding, (lav måske dette yogasæt) og tænk over:  Hvad er det du har så travlt med at nå?

I den verden vi lever i nu, bliver vi rost, når vi når meget og yder alt hvad vi kan. Præster, præster, præster! Hvorfor er det sådan? Hvad er det i virkeligheden den her travlhed dækker over? Travlhed dækker for det meste over frygt. Hvis du har meget travlt, er det værd at tænke over, hvad formålet med din travlhed er. Det egentlige formål er i hvert fald aldrig travlheden i sig selv, og travlheden blokerer faktisk ofte for dit egentlige formål.

Travlhed er det, du giver din tid til, mens formål er det, du giver dit hjerte til.

Travlhed kan tørre dit hjerte ud, så du ender med at miste kontakten til dit sande formål. Så inden du drukner i travlheden, tænk over hvad dit formål egentlig er. Er det, det værd eller har du brug for at stoppe op og lave en U-vending hjem til dig selv?

Du kan måske have tendens til at tro at stilhed og afslapning er uproduktivt og derfor prøver du at undgå det. Men det er vigtigt at forstå - som med alt andet - handler det om balance. Aktivitet og handlen er vigtig, det er den energi vi kalder yang – men lige så vigtigt er yangs modsætning - YIN.

Balance mellem yin og yang er den rette vej. Men vi har glemt yin. Yin giver dig indre kraft. Det handler om at tillade, overgive, hvile, søvn og genetablere dine ressourcer. Gør du ikke det, brænder du dit lys i begge ender og til sidst brænder du helt ud. I yinenergien forbinder du dig med den du er - din indre visdom. I stilhed og pause kan du se og høre klart. Verden begynder at give mening og dine muligheder afsløres. Tag dig tid til at slappe af, holde pause, og vær med det der er – dette er essensen af skønhed.

Kvalitetssøvn er genvejen til en fast hud og et roligere sind

Hvordan du ser ud og fungerer om dagen afhænger faktisk af hvordan du har sovet i løbet af natten. Skønhedssøvn kommer du derfor ikke udenom. Den er mindst lige så vigtig for dig og din krop som vand, næring, kærlighed og bevægelse. Det er og bliver det nemmeste, mest effektive og billigste tip til til en fastere hud.

Mens du sover, sørger kroppen for at du kommer dig ovenpå dages detoxprocesser og genfinder hormonbalancen. Din krop gennemgår flere forskellige faser hele natten. Under disse forskellige faser er din krop fokuseret på opgaver såsom at udskille affaldsstoffer, påfyldning af energi til dine forskellige organsystemer, og bearbejdning af dagen. Sindet renses i søvnen, som en tavle der hviskes ren. Det er med andre ord, under søvnen kroppen og huden for alvor forynges, genopbygges og holdes ved lige. Dine celler udskiftes og din hud, dit hår og dine negle fornyes. Din krop afspændes, mørke rande under øjnene forsvinder, dit ansigt og dine ansigtsmuksler slapper af, hvilket gør at din hud glattes ud, så du forebygger de mimiske rynker og linjer.

Tips til den bedste skønhedssøvn  

 • Sov i et helt mørkt rum, køb evt mørklægningsgardiner eller brug sovemaske.  

 • Start dagen med at få en masse sollys i dit ansigt. Det vil skabe balance i din Kortisol/DHEA døgnrytme, som er hhv. dit ressource og belastningshormon. Det betyder, at når du får sollys ind fra morgenstunden, vil dit kortisol stige, og det giver dig energi og fokus til alle dagens gøremål. Samtidig med at det naturligt vil dale i løbet af dagen, så du om aften vil mærke en sund, naturlig træthed, og derved har let ved at falde i søvn.  

 • Hiv mentalt stikket ud med meditation eller dit yndlings hudplejeritual som fx. massage.

 • Skriv taknemmelighedsdagbog lige inden du går i seng. Det sænker stressniveauet og tømmer dit hoved for tanker, så du kan sove uforstyrret.  

 • Sluk for alle elektriske apparater 2 timer før sengetid. Tændte elektriske apparater, som telefon og computer, vil påvirke din underbevidsthed, selv når du ikke bruger dem, fordi du ubevist vil forvente et opkald, en mail eller sms. Det sætter dig i highalert og er en unødvendig stressfaktor inden du går i seng. De elektromagnetiske stråler hjælper heller ikke på din søvnkvalitet.  

 • Undgå at spise 3 timer inden sengetid. Den tid din krop ellers ville bruge på reparation og restituering vil den bruge på at fordøje

 • Tag magnesium citrat 600-1000 mg inden sengetid eller tag et karbad eller fodbad med epsom salt og lavendel olie.

 • Dryp lavendelolie på hovedpuden inden du skal sove.

 • Brug denne sovebalm som body lotion inden sengetid.

 • Sov i et helt mørkt rum uden lysende lamper og mobiltelefoner.

 

Har du et favorittip til bedre skønhedssøvn?

Så del det med os andre i kommentarfeltet nedenunder

 

Kilder

 

 

 

Sovebalm med lavendel

sovebalm med lavendel opskrift sovecreme

Lad din hudpleje arbejde for dig mens du sover

Vidste du at du kan smøre dig til en bedre søvn?
Der er ingen tvivl om at en god kvalitets-skønhedssøvn er et must for en sund hud, og lavendel er efterhånden godt kendt og studeret til at kunne hjælpe dig med en bedre og dybere søvn, så hvorfor ikke opgradere din skønhedssøvn med en DIY sovebalm? Den får du opskriften på idag.

Opskrift på sovebalm

Ingredienser

 • 100g sheasmør (fås hos urtegaarden.dk)
 • 100g squalane (fås hos urtegaarden.dk)
 • 30g kokom butter (fås hos aroma-zone.com)
 • 2ml lavendel olie (fås hos aqua-oleum.co.uk)
 • 8g e-vitamin (fås hos urtegaarden.dk)


Valgfri ingredienser hvis du vil have lilla farve

 • Azulen (fås hos urtegaarden.dk)
 • Tørret alkanet rod (fås hos Baldwin and co)

 

Du skal bruge

 • 250ml glaskrukke
 • 1 lille piskeris eller spatel (fås hos urtegaarden.dk)
 • 300ml glasbæger (fås hos urtegaarden.dk)
 • Vægt der kan veje ned til 1 gram

 

Sådan laver du din sovebalm

Start med at spritte din krukke og alle redskaber af for at fjerne bakterier.

Hvis du vil have lilla farve i din balm, så starter du med at tage 30g af dine 100g squalane og hælder i et lille glasbæger. Tilsæt 2 spsk alkanet rod og lad det trække, gerne i varmt vandbad i en time.
Med et kaffefilter eller endnu bedre stof tefilter siger du urten fra og hælder den rødfarvede squalane i et nyt rent bæger.
Tilsæt azulen dråbevis indtil du har en lilla farve du er glad for.

Afvej kokombutter og sheasmør i glasbægeret og smelt over vandbad eller i en chokolade smelter til alt er helt smeltet. Sørg for ikke at varme blandingen for meget op, så skader du fedtsyrerne.

Tilsæt squlane og evitamin og rør godt sammen. 

Nu kan du tilsætte lidt lilla farve til blandingen, tilsæt farven indtil blandingen er lyselilla. NB det er vigtigt at du kan se at blandingen er farvet lilla, så sørg for du tilsætter nok.

Tilsæt lavendel og rør grundigt i 5 minutter.

Lav et vandbad i en lille skål med isterninger. Stil dit bæger med balmblanding i, hold godt fast, så det ikke vælter, og rør indtil blandingen bliver så tyk at du kan trække synlige streger i den med piskeriset. Farven vil gå fra gennemsigtig til mælkeagtig og teksturen vil blive tykkere. Hæld den på din 250ml glaskrukke inden den bliver for tyk.
Skru låget godt på og sæt den i køleskabet i 30 min indtil din balm er helt stivnet.

Den er nu klar til brug og behøver ikke at stå på køl. Din sovebalm kan holde sig i ca. et år hvis du opbevarer den væk fra sollys.

Brug sovebalmen som body lotion inden du skal sove. Denne balm er også skøn til gua sha massage.

"(Lavender) is a great healer for all upset situations. It helps us calm down or rest and give us space to reflect and make decisions. It helps find solitude when needed." - Nicole Perez, underviser i Aromaterapi på Holistisk Hudterapeut Uddannelsen.
ametyst mod søvnmangel

Fald til ro med ametyst

Ametyst er kendt som en beroligende krystal mod stress og søvnløshed og bruges af mange under hovedpuden for en roligere søvn. Du kan også lave ansigts gua sha med en ametyst gua sha eller 2. mins ansigtsmassage med iskolde ametyst krystaller i sengen inden du skal sove.
Se her hvordan:

Opstrammende havtornvingummi opskrift

havtorn vingummi opskrift collagelatin bulletproof

Sunde havtorn vingummier med hudfordele

Har du lavet dine egne vingummier før? Det er superlet og vælger du de rigtige ingredienser kan du forklæde en masse hudgodt som fredagsslik.

Disse vingummier er rige på glycin, prolin og hydroxyprolin, som er de tre aminosyrer kroppen bruger til at danne kollagen. Det er disse aminosyrer som er skyld i bone broth er blevet så populært for huden (og tarmen).

Vores hud og bindevæv indeholder særlige kollagen-fremstillende celler kaldet fibroblaster. De danner kollagen så længe de har nok glycin, prolin og hydroxyprolin. Den letteste måde at få nok af disse aminosyrer er gennem hydrolyseret kollagen.

Da jeg var i Japan var der hylde op og hylde ned af fiskekollagenpulver i alle drugsstores, selv Shiseido mærket havde deres eget kollagenpulver.

Collagelatin pulveret som jeg bruger i denne opskrift er en blanding af hydrolyseret kollagen og gelatine fra køer, som jeg er ret glad for.

Hydrolyseret kollagen har mange hudfordele, bl.a.:

 • Forbedrer hudens elasticitet
 • Styrker hudens modstandskraft
 • Reducerer rynker
 • Øger hudens fugtighedsniveau


Hydrolyseret kollagen er særlig relevant for dig med sensitiv hud og rosacea symptomer fordi det hjælper med at hele tarmbarrieren. Vores tarmbakterier nedbryder kollagen til kortkædede fedtsyrer, som de celler der beklæder tarmvæggen kan bruge til brændstof. Dvs kollagen kan hjælpe hvis du har "hullet" tarm.

Havtorn virker hudfornyende

C-vitaminen i havtornsaften indgår i dannelsen af kollagen, så din krop bedre kan bruge aminosyrerne til at danne nyt sundt kollagen.

Havtorn indeholder hudbeskyttende antioxidanter og aktive stoffer som organiske syrer, garvestoffer, æterisk olie, quercetin, flavonglykosid, svovl, selen, zink, kobber, karotenoider, C- vitamin, omega 3, 6, 7, 9, provitamin A, E-vtamin. Disse stoffer giver havtorn egenskaber som solbeskyttende, hudhelende, hudreparerende, hudfornyende og hud- og slimhindestyrkende.

Opskrift på havtornvingummi

 • 3.5 dl voelkel havtorn saft (fås i Helsemin)
 • 8 spsk Bulletproof Collagelatin (fås hos bulletproof.com)
 • 2 spsk honning
 • Evt et par dråber stevia, smag dig frem
 • Silikoneforme

Sådan gør du

 • Bland havtornsaft, honning og collagelatin i en lille gryde og sæt over svag varme.
 • Pisk med piskeris indtil alt er opløst.
 • Jeg tilsætter 1 spsk magnesiumpulver fra plantforce, da jeg typisk får lyst til sødt om aftenen, og så når jeg at falde i søvn inden jeg har spist alle sammen 😝
 • Hæld på form og sæt i fryseren i 10 min og de er færdige 😍

 

Tørbørst dig til fastere hud

tørbørst dig til fastere hud

Hvad med et effektivt hudritual, der ikke vælter budgettet og som faktisk gør noget godt for din sundhed? Så læs med i dag, hvor du får opskriften på fornyet hud på 2 minutter om dagen.

Tørbørstning er en fantastisk måde at hjælpe kroppen med at udrense på. Det hjælper på alt lige fra uren hud, rynker, appelsinhud og slap hud ved at stimulere lymfesystemet og derved transportere giftstoffer ud af bindevævet. Tørbørst enten hver morgen eller aften inden badet på tør hud, ellers slider du på huden.


Tørbørstning sætter gang i lymfesystemet

Lymfesystemet transporterer næringsstoffer i lymfevæsken ud til alle kroppens celler og væv, og tager affaldsstoffer med retur. Lymfesystemet består af en masse bittesmå kar, der gennemløber alle kropsområder og organer, og er derfor essentiel for den daglige afgiftnings- og fornyelsessproces. Dårligt flow i lymfesystemet giver trist hud, da næringsstofferne ikke når hele vejen ud i de små blodkar, og afgiftningen heller ikke. Huden er det sidste organ til at modtage næring og væske. Husk på dette.

Symptomerne på en svag lymfe er kolde hudområder - typisk hænder og fødder, spættet hud, grå, trist og livløs hud, hudproblemer, appelsinhud og væskeophobning.

Du kan påvirke lymfesystemet med træning, åndedrætsøvelser, vekselbadning og tørbørstning.

tørbørstning+negative+ioner.jpg

Sådan tørbørster du

 • Børst altid i retning mod hjertet.

 • Børst fra under fødderne og anklerne op.

 • Børst kroppen ved at starte mellem højre hånds fingre og op mod skulderen.
  I lymfeområdet i det bløde punkt under skulderbladene og lige over brystbenet børster du blidt i circler i 30 sekunder for at sætter ekstra skub i lymfesystemet.

 • Derefter højre fod og op til hoften, i lysken børster du i circler i 30 sekunder for at booste lymfeflowet.

 • Herefter den samme tur på venstre hånd, arm, ben, hofte og lyske.

 • Så på ryggen fra skuldrene til bagdelen. Dvs. denne gang børste du nedad mod lænden.

 • På maven skal du børste i tarmenes retning, dvs. du skal børste i urets retning, hvis uret sidder på maven af dig.

 • Til sidst børster du siderne af kroppen i opadgående retning.

 • Husk også at børste under fødderne og inde i håndfladerne.

 • Børst med rolige, lange strøg. Forsøg dig lidt frem de første gange. Vær skånsom på inderlår, mave og bryst. Børst ikke hals og ansigt.

 • På ophobningsområder som balder og lår, kan du børste ekstra i circler for at sætte ekstra gang i afgiften.

 • Børst dig lige inden du går i bad om morgenen og om aftenen inden du går i seng . Altid på tør hud.

 • Brug en god kropsolie efter børstning eller olie-bodyscrub i badet.
   

  Skønhedsfordele ved tørbørstning

 • Din hud bliver silkeblød og mere fast.

 • Du renser faktisk også huden i ansigtet, selvom du kun børster på kroppen pga. af lymfestimulationen.

 • Tørbørstning kan faktisk mindske cellulitis. Ved regelmæssig daglig brug, vil tørbørstning med tiden tilføre flere og flere næringsstoffer til huden, så den regenereres og opstrammes. Efter ca 3-6 måneders regelmæssig børstning vil du kunne se en kæmpe forskel.

 • Tørbørstning renser lymfesystemet og hjælper med at transportere affaldsstoffer ud af kroppen.

 • Tørbørstning fjerner de døde hudlag, så du får glat, stram og glødende hud.

 • Tørbørstning stimulerer kroppens hormonproducerende kirtler, så du booster faktisk dit stofskifte ved at tørbørste.

 • Tørbørstning stimulerer blodcirkulationen helt ud i de små blodkar, så næringstofferne optages bedre af huden og den kan forny sig hurtigere.

 • Tørbørstning hjælper en træg fordøjelse. Har du forstoppelse eller døjer med oppustethed, kan tørbørstning gøre en forskel.

 • Tørbørstning er den bedste løsning til “problemhud”, ikke kun appelsinhud men også bumser, keratosis pilaris, talgknopper, eksem etc.

 • Bruger du en ionisk tørbørste sænker du aktivt kroppens niveau af oxidativt stress ved at tilføre negative ioner.


Boost kollagen med negative ioner

Negative ioner er naturens svar på anti-aging (gud, hvor er jeg egentlig træt af det udtryk, skal vi ikke blive enige om at omdøbe det til optimal aging eller better aging?). I storbyjunglen med betongulve, computerskærme, TV og stråling er vi konstant omgivet af positive ioner. Selvom det måske umiddelbart lyder positivt, så er positive ioner dårlig nyt for huden og de stjæler vores energi. Negative ioner derimod er gode for krop og celler, de giver nemlig kroppen en ekstra mængde elektroner, så den er klar til at neutralisere det daglige angreb af frie radikaler. For mange frie radikaler er lig med inflammation og for tidlig aldring af huden. 
 

Børst dig til negative ioner

Du finder negative ioner i naturen, ved at gå barfodet på stranden eller i skoven, vinterbade i havet, og faktisk også ved at tage et brusebad eller bruge en ionisk tørbørste. (Kender du ikke det med, at de bedste ideer kommer når du står under bruseren? Måske det er de negative ioner, der er på spil ;o). Vi er fan af denne billige ionbørste.

Tørbørstning med en ionisk tørbørste laver friktion, der genererer negativt ladede ioner, som kvitterer med effektiv cellefornyelse og større lymfeflow = bedre detox af hele kroppen. Det bedste af det hele er, at det kun tager to min. om dagen.

Lav din egen detox body butter - perfekt til gua sha massage

Det er søndag og en perfekt dag til at hoppe en tur i creme-køkkenet og lave din egen Body Butter. Du vil blive overrasket over hvor nemt det er, at lave din egen naturlige hudpleje, helt uden unødvendig tilsætningsstoffer. Vi er allerede afhængige af denne skønne opskrift som vi har lavet til dig:)


Du skal bruge

 • 1/2 krukke kokosolie (100g)
 • 1 krukke sheasmør (180g)
 • 10 ml evitamin
 • 10 dråber cypres æterisk olier
 • 30 dråber grapefrugt æterisk olie
 • 10 dråber ylang ylang æterisk olie
  Alt fra naturligolie.dk


Sådan gør du

 • Sørg for sheasmør og kokosolie er stuetemperatur, dvs blødt men ikke smeltet.
 • Hæld alt inkl æteriske olier og evitamin i en skål og pisk det til flødeskumstekstur med en elpisker.
 • Hvis det ikke bliver stift men bare smelter, så sæt skålen i køleskabet i ca. 10 min. til det er blevet let fast.
 • Så pisker du det igen og denne gang vil det få den rette tekstur. Hæld på krukke (genbrug gerne krukkerne fra kokosolien og sheasmøren), og du har nu den lækreste Body Butter til din Gua Sha massage.


NB: Hvis du er gravid skal du ikke bruge de æteriske olier. Vi vil heller ikke anbefale dig, at gå ud og solbade lige efter du har brugt en æterisk olie med grapefrugt. Denne Body Butter er derfor perfekt at bruge om aften sammen med gua sha massage.

Opstram din hud med gua sha

gua sha mod slap hud og appelsinhud

Det er ikke kun appelsinhud gua sha får bugt med, fastere hud er nemlig også en af "bivirkningerne" ved regelmæssig gua sha massage af kroppen.

Når du begynder at frigøre spændinger og løsne op i fasciaknuder med gua sha redskabet øger du blodgennemstrømningen i huden, så flere næringsstoffer kommer frem til- og flere affaldstoffer forlader huden. Det er med blodet, altså med øget blodgennemstrømning, at huden tilføres spændigshedsstofferne collagen og elastin = opstramning af slap hud og fastere hud over tid.

Inden du går i gang med gua sha massage er det en god ide at teste dit bindevæv, særligt hvis du har appelsinhud. Følg guiden på videoen her:

TEST DIT BINDEVÆV                                                        

 • Hvis du kan løfte op i huden og få fat i 0.5 cm hud uden at det gør ondt har du sundt bindevæv i det område.
 • Hvis du kan løfte op i huden og få fat i 1-2 cm og det føles som om der er små korn under huden har du cellulite type 1.
 • Hvis du kan løfte op i huden og få fat i 1-2 cm og det føles som en brændende fornemmelse, så har du cellulite type 2.
 • Hvis du kan løfte op i huden og få fat i 2+ cm og det er føles geleagtig/blødt har du cellulite type 3.
 • Hvis du næsten ikke kan løfte op i huden eller hvis du kun får fat i store hårde klumper har du cellulite type 4.

Sådan laver du en opstrammende gua sha massage

 • Smør en detoxbutter eller kokosolie på huden de steder de steder hvor du har appelsinhud og som du ønsker at arbejde på. Vi anbefaler du tager både underben, lår og bagdel i en behandling fremfor at dele det op. Men sørg for kun at smøre butter eller olie på det område du vil arbejde på først, da den ellers når at trænge ind i huden.
   
 • Tag dit Body Gua Sha Redskab og brug dubberne til at skrabe op og ned i ca. 5 minutter for at løsne op i bindevævet og glatte bindevævsnettet ud, så fedtdepoter ikke popper igennem (hvilket er det du ser som appelsinhud). Du kan kører op og ned, fra side til side og skråt op og ned, men aldrig i cirkler. Fra en skala fra 1-10 hvor 10 virkelig gør ondt, skal du ligge på omkring 3-4. Dvs du arbejder i bindevævet lige under hudoverfladen.
   
 • Nu bruger du den buede flade på gua shaen til at skrabe med et fast tryk nedefra og op lige som billedet, altså i lymfens retning. Her arbejder du altid i samme retning som lymfen, derfor er det vigtigt du ikke skraber frem og tilbage men laver et langt skrab fra:

  1: underbenet og op til knæet. Og arbejder hele underbenet igennem først.

  2: Over knæet og hele låret op ind til hofte/lyske/balder og arbejder hele låret igennem først.

  3: Nederste del af bagdelen og op til maven/øverste hoftekam.
   
 • Ved at skrabe nedefra og op stimulerer du lymfen ligesom hvis du har prøvet at tørbørste.
   
 • Skrab det samme sted 40-60 gange. Det skal være fast men ikke nødvendigvis gøre ondt, selvom det gør det typisk de steder hvor der er spændinger og stagnering. Det er vigtigt du bliver ved med at skrabe samme sted minimum 40 gange og gerne op til 60 før at behandlingen virker optimalt. Det er de gentagne skrab der skaber et vakuum under huden som trækker affaldsstoffer op til overfladen fra bindevævet, så de kan blive udskilt.
   
 • Er der affaldsstoffer/spændinger/stagnering vil blive rød-spættet og måske endda blå, grøn, lilla eller sort.
   
 • Du kan opleve at detoxbalmen bliver farvet sort eller gråt. Det er giftstoffer der trækkes ud af huden. Tør det væk med en serviet og smid det væk.
   
 • Når du er færdig med at skrabe slutter du af med at smøre områderne ind i et tyndt lag detoxbalm igen. Den sørger for at de blå mærker mindskes og heles hurtigere. De æteriske olier vil trænge ned i huden og støtte op om afgiftningen af affaldsstoffer og stimulere lymfen, kredsløbet og hudhelingen så din hud bliver blød, smidig og bulefri.
   
 • Det er vigtigt du drikker et stort glas vand efterfølgende og husker din daglige brændenælde infusion.
   
 • Du kan lave body gua sha hver anden dag indtil du er tilfreds med resultatet. Får du blå mærker, og det er derfor er for ømt at gøre det hver anden dag, så vent et par dage indtil de blå mærker er væk, før du gør det igen.
   
 • De fleste kan se forskel efter 3 gange, men det tager typisk 30-90 behandlinger at få appelsinhuden helt væk alt efter hvilken grad du har. Har du slap hud kan du med fordel lave massagen i 3-6 måneder.
   
 • Tip: du får meget hurtigere resultater hvis du laver denne teknik på opvarmet hud. Den bedste metode er at lave gua sha i en sauna. Du kan også lave det efter et karbad med epsomsalt eller gør det i bruseren. En anden måde at varme huden op på er via træning, så fx. 20 hurtige englehop eller andet der får dig til at svede. Du kan også bruge et varmetæppe for at varme op, varmetæppet kan også holde det andet ben varmt mens du arbejder på det ene.
  Går du all in kan du købe en infrarød sauna “sovepose”

3 MUST HAVES til dig med sensitiv hud eller rosacea

gurkemeje og mælkesyrebakterier mod sensitiv hud og rosacea

De typiske 3 årsager til sensitiv hud og rosacea symptomer er:

 1. Din hud er i mangeltilstand af bestemte fedtstoffer, vitaminer og mineraler som sørger for at hudens barriere er intakt og modstandsdygtig.
 2. Overbelastning af affaldsstoffer & ubalance i mikrofloraen i dit tarmsystem og/eller "utæt" tarm
 3. Ubalance i hudens talgproduktion & forhorningsproces grundet ustabilt blodsukker og stress.

Når din krops udskillelsesorganer ikke følger med mængden af affaldsstoffer, så sker der typisk to ting - affaldsstofferne deponeres i ikke- vitalt væv som fedtvæv og bindevæv (= bl.a. appelsinhud og slap hud) og affaldsstofferne kan sive ud af en skrøbelig tarmbarriere og ud i lymfesystemet og blodbanen, hvorefter immunsystemet sætter gang i en systemet inflammatorisk proces (= rødmende og overreaktiv hud).

Huden er i sig selv et sekundært udskillelsesorgan, så når affaldsstofferne ikke kan udskilles hurtigt nok gennem afføringen og urinen, så tager huden over, hvilket kan ses som irritation, udslet og udbrud. Har du svær sensitiv hud og har du haft det i flere år, så vær opmærksom på at det tager tid at genoprette balancen i krop, tarmsystem og hud. Det er ikke et quick fix men en bæredygtig løsning der heler årsagen til din huds rødme, sensitivitet og udbrud

De 3 must haves er

 • Probiotiske grøntsager, specielt kål, støtter din fordøjelse og hjælper med at hele din tarm.
  Spiser du 2 spsk sammen med hvert måltid, vil du give din fordøjelse milliarder af hudvenlige mælkesyrebakterier som ikke kun hjælper din fordøjelse men faktisk også laver b-vitaminer for dig. B- vitaminer er et must for en sund hud. Probiotiske kål er rige på c-vitamin, mineraler, afgiftende svovlforbindelser der hjælper leverens udrensning og antioxidanter som beskytter din hud mod inflammation og oxidativt stress. Hvis det er første gang du spiser probiotiske grøntsager, så start langsomt ud ved kun at spise 2 tsk. til hvert måltid. Når du har gjort det i nogle dage kan du øge dosis til 2 spsk. til hvert måltid.
  Det er meget let og billigt at lave dine egne probiotiske kål. Jeg har lavet en opskrift på stærke probiotiske kål med mælkesyrebakterien L. plantarum, som er særlig god til den sensitive hud. Opskriften finder du bl.a. i bogen Rødme Fri og i SkinDetox forløbet.
   
 • Stærke mælkesyrebakterier styrker din fordøjelse og dit immunsystem, så din krop bedre kan overvinde infektion, betændelse og inflammation i huden. Mælkesyrebakterier hjælper desuden med at bekæmpe dårlige bakterier og svampe som candida i tarmsystemet. Disse indeholder den stærke mælkesyrebakterie L. Plantarum. Tag 1 kapsel til natten.
   
 • Gurkemeje indeholder curcumin som virker stærkt antiinflammatorisk og hjælper mod rødme og inflammation i huden. Gurkemeje fremmer bedre sårheling og flottere healing af ar, hvilket er særlig relevant for dig der også får bumser. Gurkemeje hjælper desuden ved tarmproblemer og styrker samtidig leverens afgiftning. Tag 2 kapsler dagligt, fx. Curcusym fra Biosym eller Wholistic Turmeric fra Pukka.

  NB tag ikke gurkemeje hvis du er gravid eller ammer.


Udeluk desuden gluten og tilsat sukker for en periode for at give din tarm ro til at hele sig selv.

Massageteknikken til dig der vil af med sensitiv hud, urenheder og slap hud

gua sha mod sensitiv hud og bumser

Overskriften lover måske meget, men denne teknik virker altså! Også selvom du kun gør den 3 minutter om dagen. Nøgleordet her er om dagen. Det virker kun hvis du gør det regelmæssigt ;)

Gua sha massagen fra disse to videoer sætter gang i blodcirkulationen og lymfesystemet, så affaldsstofferne gemt i bindevævet frigøres, det betyder også at urenheder, bumser & acne hurtigere forsvinder og forebygges.


Har du sensitiv hud vil en blid daglig gua sha hjælpe med at reducere inflammation og rødme og gøre huden mere modstandsdygtig på sigt, da den øgede blodgennemstrømning tilføjer mere hudopbyggende næring til huden. Det er med blodet at at kollagen og elastin tilføres, derfor er gua sha massagen også god til dig der vil reducere linjer og slap hud.

Gua sha massagen til dig med sensitiv hud

En daglig gua sha facial vil:

• Forbedre blodcirkulationen
• Give fornyet glød i huden
• Aktivere hudfornyelsen, så huden genvinder sin elasticitet.
• Reducere rynker
• Gøre porerne mindre synlige og mindske tilstopninger
• Fremme hudens smidighed
• Fjerne/mindske mørke rande og poser under øjnene
• Forbedre muskeltonus og opløfter ansigtshuden
• Give en mere ensartet hudtone
• Fjerne stagneret lymfe og giftstoffer og dermed mindske acne • Give huden et sundt og yngre udseende

Gua sha massagen til dig med bumser, ujævnheder og rynker

Teknikken kommer fra den kinesiske medicin

Gua sha er en tusind år gammel teknik, hvor man skraber på huden for at fjerne gift- og affaldsstoffer, spændinger og smerter. Gua Sha stammer fra Kina, er en væsentlig del af Traditionel Chinese Medicine og bruges som folkemedicin i mange kinesiske hjem.

Gua betyder ”at skrabe”, og Sha betyder ”røde pletter/rødmen”. Det er en enormt effektiv men ikke-invasiv behandling, som giver øjeblikkelig effekt. Redskaberne, man anvender til at skrabe med, er specielle Gua Sha redskaber, som er lavet af krystaller. Princippet bag teknikken er, at du gentagne gange skraber på et balmsmurt hudområde med dit Gua Sha redskab. Man skraber i en bestemt retning, og man kan anvende akupunkturpunkter og meridianbaner.

Med gua sha teknikkerne fra disse to videoer fjerner du spændinger, stagneret energi og affaldsstoffer og dræner det ud til lymfeknuderne, der så tager sig af resten.

Gua Sha virker ved at fremme den vitale energi ”Qi”, stimulerer blodcirkulationen samt fjerner stagneret blod og ophobninger. Når et område behandles ved gentagne ”skrab”, opstår der et vakuum, som gør, at toksisk væske trækkes ud til huden fra kroppens underliggende væv.

Denne toksiske væske ses som ”Sha” eller de røde pletter, som ses på huden efter en behandling. Jo mørkere pletterne er, jo mere gammelt, stagneret blod har der været ved det område. Når vi arbejder i ansigtet, trykker vi ikke så hårdt, da huden er mere sensitiv, så rødmen forsvinder hurtigt igen.

Lettelsen af muskelspændinger mærkes i de fleste tilfælde øjeblikkeligt. Uddrivelsen af Sha betyder bogstaveligt at trække ”stagnationen” indefra og ud til overfladen og dermed væk fra kroppen.

Efter behandling anbefales det, at du undgår blæst/vind, kulde og direkte sol indtil Sha forsvinder. Det anbefales også at drikke rigeligt vand, brændenælde te og spise moderat og let fordøjelig mad.

Følg anvisningen på videoerne. Brug derefter et spejl, så du er sikker på, du udfører gua sha korrekt. Skrab lidt længere de steder, du mærker spændinger, og hvor dine problemområder er. Denne teknik er super nem at lære. Når du bliver øvet, kan du til sidst gøre det uden video og spejl, så du kan tage din Gua Sha med dig overalt. Jeg elsker at lave min gua sha i sengen som en lille meditation for min ansigt mens jeg skraber dagen af.

Har du prøvet gua sha og hvad synes du om det? Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Kunne du bruge hvad du læste? Så del gerne med din veninde, mor og bedstemor.

Du kan købe gua sha redskaber efter din hudtype lige her.

Mød Holistisk Hudterapeut Anja Jensen

holistisk hudterapeut anja jensen

Jeg drømmer om..
En verden, hvor mennesker passer på sig selv, hinanden og den skønne jord vi bor på.

Jeg er..
Jeg hedder Anja og jeg ELSKER skønheden, kraften og variationen i årstidens, livets og kvindens cyklus.
Jeg har siden mine teenageår været fascineret af urternes og aromaterapiens verden og elsket den alkymiske forvandling, når jeg rørte cremer og andre produkter hjemme på køkkenbordet – en passion og fascination der har varet ved optil i dag.

Mine kvalifikationer
Jeg er holistisk & intuitiv hudterapeut, mentor i emotionel healing, zoneterapeut, krop & sjæls terapeut og Steiner pædagog.

Min tilgang til skønhed & hudpleje
For mig er skønhed de briller jeg ser på verden med.
Sundhed og skønhed kommer af hvad vi under os selv af næring og støtte, både fysisk, mentalt, emotionelt og spirituelt.
Den ydre hudpleje skal både nære, forkæle og pleje og helst i kombination med sanselige skønhedsritualer.

May Lindstrøm formulerer det så fint:

”I believe deeply in the power of rituals, in the importance of selfcare and igniting our relationship with our skin and romance of ourselves. This is my number one beauty priority”

Jeg hjælper:
Bevidste og modne kvinder i alderen 50 år + der oplever en hud og et liv i forandring.

Jeg tilbyder:
50 minutters holistisk og intuitiv ansigtsbehandling, hvor du behandles med naturlige og håndrørte produkter der indeholder nøje udvalgt aromaterapi, som forkæler duftsansen og huden. Produkterne er skræddersyet til den modne hud og årstiden vi befinder os i.

Sådan foregår en behandling:
Efter du er blevet puttet på briksen, bliver din hud blidt renset og indhyllet i varmt blomsterkompres. Huden bliver masseret i facebalm eller olie indeholdende forskellige hudvenlige olier, såsom havtorn, hybenkerne, granatæble og hjulkrone. Behandlingen afsluttes med akupressur og afkøling af huden med smukke krystaller.

Tid & sted
Du booker en behandling ved og sende mig en sms på 25 88 73 66, så aftaler vi en tid

Behandlingen finder sted i de smukke lokaler på:
Holistisk hudterapeut skolen
Sværtegade 3, 2. sal
1118 København K

Intropris:
500kr
Pengene overføres via mobile pay på 25 88 73 66 når vi har aftalt en tid.

Jeg glæder mig til og behandle dig!

Den rigtige og den forkerte måde at behandle fedtet hår og hovedbund

hvorfor har jeg fedtet hår og hovedbund hvad er årsagen

Hvad er årsagen til fedtet hår og hovedbund?

Fedtet hår og hovedbund hænger typisk sammen med hudtypen. Dvs har du fedtet hud og du typisk også fedtet hovedbund. Det er talgkirtlerne i hud- og hovedbund der bestemmer om du har tørt eller fedtet hår.

Når talgkirtlerne overproducerer fedt skyldes det oftest 3 ting:

 1. Stresshormon
 2. Ustabilt blodsukker
 3. Mælkeprodukter

Talgproduktionen stimuleres af androgene hormoner som samtidig stimuleres af for højt niveau af stresshormon, insulinniveau og vækstfaktoren IGF-1 fra mælkeprodukter.

Hvis du vil fjerne årsagen til fedtet hovedbund, så skal du tage hånd om din stress og sørge for at spise blodsukkervenligt, dvs. skrue ned for stivelse, sukker og mælkeprodukter (kornprodukter er en stor kilde til stivelse), sørge for at få nok protein, grøntsager og sund fedt til hvert måltid. Er du mæt 3-4 timer efter et måltid har du spist optimalt ift. dit blodsukker.

Læs også denne blog om fedtet hud samt denne.

Drik gerne 0-5 liter stærk brændenælde udtræk dagligt i 3 måneder. Du finder opskriften her.

 

den forkerte måde at behandle fedtet hår og hovedbund

Hårvask hver eneste dag med kradse shampooer med SLS og masser af parfumeret tørshampoo. Denne cocktail er det værste du kan gøre for din fedtede hovedbund. De kradse shampooer virker alt for udtørrende og irriterede på den sarte hovedbund, og talgkirtlerne vil fortsætte med at overproducere fedt.
Brug en mild shampoo som fx. Juhldals eller John Masters. I starten når du skifter til disse, så kan du godt bruge dem hver dag i en uge, men forsøg herefter at nøjes med at bruge sæbe hver anden dag og vask blot håret med vand ind i mellem. På denne måde får din hovedbund tid til at reparere sig selv.


Overforbrug af tørshampoo gør hovedbunden irriteret, sart og skællende og hvem gider at have hudflager dryssende omkring sig!? Indeholder den samtidig en masse kemisk parfume tilføjer du blot ekstra irritanter oveni. Skal du bruge tørshampoo så brug den mest naturlige du kan finde uden parfume og højst et par gange om ugen.

 

Den rigtige måde at behandle fedtet hår og hovedbund

Først og fremmest er det vigtigt at du behandler årsagen, som du læste i første del af bloggen.
Herefter kan du lave en ugentlig hårmaske med rhassuller som du blander op med vand til en tyk masse. Masser masken godt ind i hovedbunden og lad den sidde til den næsten stivner. Herefter vasker du den af med lunken vand under bruseren. Leret renser hovedbunden for "build-up" af produkter og fjerner overskydende fedt. NB hårmasken sviner helt vildt, så er du advaret ;)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
Kilder
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2715202/

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Har du gode tips mod fedtet hår du har lyst til at dele med os? Så skriv dem gerne i kommentarfeltet.

Har du spørgsmål om din hud? Så følg vores instagramprofil @holistiskhudterapeutskolen og send os dine spørgsmål hver onsdag.

Kunne du bruge vores tips mod fedtet hår og hovedbund, så hjælp os gerne med at sprede ordet og del med dine venner.

 ♡ - Tina, Anja & Tanja


 

 

Derfor virker yoga & meditation mod hudproblemer

I dag ved vi at følelsesmæssige stress kan aktivere det sympatiske nervesystem til at frigive kemikalier der fører til inflammation, betændelse og karudvidelse med rødme og acne som resultat.

Man har undersøgt den rødme der ledsages af brændende, sviende og kløende fornemmelser og fundet at disse symptomer kan udløses af for stor nerveaktivering (stress respons) som frigiver et neuropeptid kaldet pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide. Lad os bare kalde det PACAP, så bloggen ikke bliver alt for lang. PACAP ses i forhøjede mængder hos de mennesker der lider af PTSD, altså dem der har været udsat for traume eller enormt stort pres over en længere periode.

PACAP er særlig relevant at tale om i forhold til rosacea, da PACAP har vist sig at kunne overstimulerer mastcellernes produktion og frigivelse af cathelicidin.

Cathelidicin er et antimikrobielt peptid der bl.a. udskilles af keratinocytter, sebocytter og mastceller (forskellige typer af hudceller). Cathelicidins virkning på huden minder om histamin og udløser sviende, brændende og varmende symptomer i huden og udvider hudkarene. Den øgede hudkarudvidelse gør at huden hurtigere taber fugt hvilket er med til at ødelægge hudens barriere funktion = ond cirkel af rosacea symptomer.

Vi kan altså ikke undgå at tale om stress og følelsesmæssig stress når vi skal behandle hudproblemer som acne, eksem og rosacea. Det er mindst lige så vigtigt hvis ikke vigtigere end kosten og hudpleje efter min mening. Men hvad gør vi den? Altså hvordan arbejder vi med stressen? 

Det redskab jeg har bedst erfaring med og som virker hurtigst er kundalini yoga og meditation. Det er let, alle kan gøre det og det behøver ikke tage særlig langt tid om dagen.

Holistisk Hudterapeut og Kundalini yogalære Maja har lavet dette sæt til min bog Rødme Fri, som jeg synes du skal prøve at hvis du har sensitiv hud, rødme, rosacea eller acne.

Jeg kan varmt anbefale Majas SOS meditationer hvis du vil lære flere meditationsteknikker for skønhed, sundhed og følelsesmæssig balance.

 

Sådan fjerner du hudorme på næsen

tilstoppede porer på næsen honning

Har du set at du hver onsdag kan spørge en Holistisk Hudterapeut på vores nye instagramprofil @holistiskhudterapeutskolen? Et af de spørgsmål vi fik mest var "hvad gør man ved tilstoppede porer", så i denne blog vil vi dele vores bedste tips mod tilstoppede porer.

Tilstoppede porer kommer af 3 ting:

 1. Stress
  Stresshormon stimulerer hudens talgproduktion.
   
 2. Ustabilt blodsukker
  Ustabilt blodsukker og for meget sukker og stivelse i kosten får hudens talgkirtler til at overproducere fedt. Alle korntyper er en stor kilde til stivelse og har du mod på det så undgå dem helt eller skær kraftigt ned på mængden du spiser. Det vil gøre en stor forskel for din hud på sigt med færre tilstopninger.
   
 3. Mælkeprodukter
  Mælkeprodukter, særligt mælkesukkeret, trigger væksthormonet IgF-1 som stimulerer talgproduktionen.

 

Brændenælde te

Stærk brændenælde te (se opskrift HER) virker mildt blodsukkerstabiliserende og renser huden indefra. Drik gerne 1/2 liter dagligt i 3 måneder for bedste effekt.

 

olierens hver aften

Olierens eller rens med en facebalm hjælper med at opløse tilstoppede porer. Du skal bruge fx. jojobaolie eller en facebalm og en mikrofiberklud som fx. Derma Cloth. En blød vaskeklud kan også gå an.

 • Start med at fylde håndvasken 1/4 del op med varmt vand, ikke så varmt at du brænder dig selvfølgelig. Tilsæt gerne 2 dråber eukalyptus æterisk olie eller lavendelolie for deres antibakterielle effekt.

 • Læg din vaskeklud i blød i vandet mens du masserer din favoritolie ind i huden. Jojobaolie er særlig god til at rense huden i.  Brug ekstra tid de steder hvor huden har tendens til at tilstoppe som fx næse, hage og pande.

 • Når du har masseret balmen eller olien godt ind i huden, tager du vaskekluden op af vandet, vrider den let og lægger den over hele ansigtet, sådan at du damper din hud. Lad den ligge på huden mens du tager nogle dybe indåndinger. NB har du meget sensitiv hud eller rosacea, kan det være du ikke skal dampe huden, mærk efter hvad der føles bedst for dig.

 • Masser nu med vaskekluden i cirkulære bevægelser, sådan at du vasker al facebalm grundigt af.

 • Har du haft make-up på eller føles din hud ikke helt ren, kan du gentage hele processen en ekstra gang.

 • Når din hud er renset, slutter du af med plaske koldt vand i ansigtet og påføre en lille mængde facebalm som natcreme.
   

Honningmaske 2 x ugenligt

En honningmaske 2 gange ugenligt er ret effektivt til at opløse tilstoppede porer UDEN at du skader hudens syrekappe og eget naturlige bakterieforsvar.

En honningmaske er fantastisk til både den fedtede hudtype og den sensitive hudtype, da enzymerne i honningen renser huden mildt men effektivt. Honning er naturligt antibakterielt og hjælper med at bekæmpe acne, betændelse, tilstoppede porer og inflammation.

Har du svær sensitiv hud, så vil jeg anbefale at du tester honningmasken på et lille område, inden du bruger den i hele ansigtet.
 

Sådan gør du

 • Påfør 1 spsk. god dansk honning på ren hud, undgå øjenomgivelserne men husk gerne læberne.

 • Mens du har honningen i ansigtet, laver du en særlig detox teknik ved at placere hænderne over et lille hudområder af gangen og “trække” eller nærmere langsomt "klappe" fingerspidserne af og på huden. Sådan at du trykker fingrene på huden og løfter dem af igen, gør dette minimum 10 gange på hvert hudområder til du har været hele ansigtet igennem. Denne teknik udrenser huden ved at fjerne døde hudceller og honningen trækker affaldsstoffer ud af porerne. Bliver honningen hvidlig betyder det at affaldsstofferne kommer ud og tilstopninger i porerne opløses. Forbliver honningen samme farve og tekstur er dette et godt tegn, porerne er rene og mineralerne og vitaminerne fra honningen vil trænge ned i huden.

 • Skyld honningen af med lunken vand og en mikrofibervaskeklud som fx. Derma Cloth (fås i imerco og matas). Slut af med at påføre en lille smule facebalm på fugtig hud.


Har du gode tips mod tilstoppede porer du har lyst til at dele med os? Så skriv dem gerne i kommentarfeltet.

Har du spørgsmål om din hud? Så følg vores instagramprofil @holistiskhudterapeutskolen og send os dine spørgsmål hver onsdag.

Kunne du bruge vores tips mod tilstoppede porer, så hjælp os gerne med at sprede ordet og del med dine venner.

 ♡ - Tina, Anja & Tanja

 

Nye studiemuligheder på Holistisk Hudterapeut Skolen

I denne video og blog vil jeg gennemgå den nye struktur samt de nye studiemuligheder på Holistisk Hudterapeut Uddannelsen


Uddannelsen består nu af 5 semestre

 • Semestrene kan tages enkeltvis hvis du kun ønske et enkelt eller et par semestre
 • For at blive Certificeret Holistisk Holistisk Hudterapeut skal alle semestre tages.
 • Semestrene behøver ikke at blive taget i rækkefølge, men kan tages som det passer dig bedst. Vær dog opmærksom på at der nu går langt tid imellem et semester kommer igen. Fx. starter Skin & Beauty Nutritionist semestret, som går igang den 27 august, først igen om 4 år. Så hvis du overvejer denne del, vil vi anbefale dig at komme med allerede i år frem for først om 4 år.
 • 1. semester er: Skin & Beauty Nutritionist
 • 2. semester er: Natural Skincare Formulator & Holistic Aromatherapist
 • 3. semester er: Mind/Skin Practitioner
 • 4. semester er: Intuitive Skin Therapist/Holistisk ansigtsbehandler
 • 5. semester er: Bæredygtig Beauty Biz
 • Hvert semester er fra 6-8 måneder og afsluttes med eksamen
 • Hvert semester er et "håndværk" for sig, der ruster dig til at gå ud og udføre en specifik hudbehandling. Fx. i Skin & Beauty Nutritionist lærer du at give hudernæringskonsultationer samt at behandle den fysiske årsag til forskellige hudubalance gennem kost, tilskud og urtemedicin.
 • Læs mere her: http://www.holistiskhud.dk/skin-beauty-nutritionist
 • Hvert semester koster 30.000kr


Du kan nu studere til Holistisk Hudterapeut som Distance Learner

 • Bor du ikke i København eller kan du ikke få fri på undervisningsdagene kan du nu på de fleste semestre læse til Holistisk Hudterapeut via distance læring.
 • Al undervisning bliver streamet live direkte fra klasselokalet i Sværtegade, så du kan følge med selvom du sidder på Bali eller Bornholm.
 • Kan du ikke deltage på tidspunktet for live streaming bliver al undervisning optaget og langt ind i det store online undervisningsspace, så du kan se eller gense undervisningen når det passer dig.
 • Som Distance Learner koster hvert semester kun 20.000kr.
 • Læs mere her: http://www.holistiskhud.dk/tilmelding-pris/

 

$(function(){ console.log('jQuery is loaded'); });