Holistisk Behandling af Rosacea, rødme og sprængte blodkar del 1

Billederne er lånt fra Google.

Billederne er lånt fra Google.

Findes der en kur mod rosacea?

Jeg vil foreslå vi begynder at anskue rosacea som et symptom i stedet for en sygdom. Et symptom på en inflammatorisk ubalance der kan opstå af flere forskellige årsager, som jeg vil komme ind på her.
Grunden til hudlægerne siger der ikke findes en kur er måske fordi de der er ingen der ved præcist hvad rosacea kommer af. At spørge om der findes en kur mod rosacea er det samme som at spørge om der findes en kur mod acne. Ja, det er muligt at fjerne årsagen til acne med livsstilsændringer, men hvis de nye vaner ikke bliver overholdt kommer symptomerne igen. Det er det samme som gælder ved rosacea. At kalde rosacea et symptom betyder dog ikke at tilstanden ikke skal tages seriøst! Selvom rosacea ikke er livsstruende er tilstanden i den grad med til at sænke livskvaliteten, og langt de fleste med rosacea vil berette at tilstanden af deres hud har betydning for deres selvværd, lyst til at være social og fremtoning på jobbet.
Det er vigtigt du afstemmer forventninger med dine kunder inden du går i gang med behandling. Behandlingstiden afhænger af hvor dybt personen har lyst til at gå ind i behandlingsforløbet OG hvor meget personen kan overskue. Du har typisk at gøre med topstressede mennesker, som kan have svært ved alt for mange forandringer på én gang, så det er vigtigt du ikke bidrager til mere stress, men går langsomt frem med et par råd af gangen, så du sikrer din kunde får successoplevelser hen af vejen. Man siger det ca. tager min. 3 måneder + 1 måned pr. år for det antal år personen har haft rosacea i. Dvs har du en der har haft rosacea i 5 år skal du ca. beregne 8 måneders behandlingsforløb.

Hvad er Rosacea?

Rosacea er en kronisk tilstand, der typisk rammer kvinder i 30-60 årsalderen.  Jeg ser dog et stigende antal unge kvinder med begyndende rosacea allerede  fra 20 års alderen. Der er færre mænd med rosacea, men hvis de får er det typisk værre for dem med bla. myggestiksligende fortykkelser og vævsændringer på næsen. 
Rosacea viser sig ved tendens til store porer, uren hud og diffus rødme og karsprængninger, der især sidder på kinderne, hagen og eventuelt i panden. I sjældne tilfælde kan det også sidde på hals og bryst. I perioder kantilstanden blusse op med hævelse af huden og små ømme acnelignende pusdannelser. Det er især sol, kulde, varme eller alkohol, der kan trigge rosaceaen til at blusse op, men det er ikke årsagen til rosacea.

Symptomerne på rosacea

 • Blussende rødme og varme som kan gøre ondt.
 • Kronisk rødme og sprængte blodkar.
 • Myggestikslingende fortykkelser i huden.
 • Små blærer med steril betændelse, hvor huden er rød og de små blodkar udvidet.
 • Tørre, irriterede, rødsprængte eller rindende øjne.

I gamle beskrivelser af rosacea vil du typisk se tilstanden beskrevet i 4 progressive stadier, men sandheden er at de 4 stadier sagtens kan overlappe, krydse og springe over hinanden. I stedet for stadier er man begyndt at kalde dem for subtyper, altså forskellige undertyper af rosacea.

 1. Blussende rødme
  Tidligere kaldet præstadiet til rosacea. Det ses ved rødme og varme i ansigtet ved fx bestemte madvarer, krydderier,  drikkevarer, rødvin, kaffe, sol, stress, kulde, varme, følelsestilstand etc.
   

 2. Vedvarende rødme i ansigtet
  Som ses på kinder, i panden og på hagen. Der vil også være spredte karudvidelser (telangiectasier). 
   
 3. Vævsforandringer
  Foruden den vedvarende rødme ser man myggestiks-lignende fortykkelser og små blærer med betændelse og udvidet blodkar.
   
 4. Fortykkelser i huden
  De samme symptomer som i punkt 3, men  mere udtalte. Der kan desuden komme knudeagtige myggestiks-lignende fortykkelser (noduli) samt hævelser i ansigtet.
   
 5. Røde, irriterede og betændte øjne
  Hos 40% kan der opstå symptomer som rødme og skældannelse ved øjenlågskanterne samt betændelse i øjets bindehinde og i sjældnere tilfælde af hornhinden.
   
 6. Rhinophyma
  Hos mænd kan man desuden se en uregelmæssig forstørrelse af næsen, som skyldes at talgkirtlerne bliver størremed bindevævsdannelse. Denne tilstand kaldes rhinophyma.

Rosacea årsager

De præcise årsager bag rosacea er ukendte, hvilket gør rosacea besværlig at behandle fra et konventionelt synspunkt. Der er dog flere teorier fra hudmider, overaktivt immunforsvar, mavesårsbakterier, proinflammatorisk livsstil, gener, "utæt" tarm og stress. Jeg har forklaret de forskellige teorier kort her:

1. "Hullet" tarm

Huden og tarmen er tæt forbundet og en "utæt" tarm giver ekstremt sensitiv hud bl.a. fordi immunsystemet begynder at angribe raske såvel som syge celler. Kroppen ender i en tilstand af kronisk alarmberedskab og inflammation. 
Vores immunsystem findes hovedsageligt i tarmen, så for at få en naturlig bekæmpelse af infektion i huden, skal vi genoprette tarmfloraen og hele tarmen.

2. Pro-inflammatorisk livsstil

En kost rig på stivelse, sukker, korn, mælk, konventionelt dyrkede grøntsager og kød, færdigmad, transfedtsyrer etc skaber en kronisk inflammatorisk tilstand i kroppen. Cellemembraner opbygges især af omega 6 og indtages der harsk omega 6 opbygges svage og skrøbelige cellemembraner, som også bidrager til inflammation og sensitiv hud.

3. Stress

Kronisk stress sætter en række processer i gang der dybest set placerer huden nederst i fødekæden. Når vi er stressede trækker blodkarrene sig sammen og al næring går til de vitale organer. Dvs huden er den sidste til at modtage næring og væske. Når blodkarrene endelig udvider sig igen gør de det med sådan en kraft blodkarrene kan briste og permanent rødme er resultatet.

4. Demodexmider

Nogle studier har vist at rosacea patienter har en større mængde demodexmider i huden end andre, så en af teorierne går på at det er overvæksten af hudmider der er skyld i rosaceasymptomerne.

5. Helicobacter pylori

Nogle studier har vist at mange med rosacea også har mavesårbakterien helicobacter pylori. Mavesyren burde normalt bekæmpe bakterien, men er mavesyreproduktionen lav, som den ofte er når der er stress, så kan bakterien få lov at formere sig. Få altid testen din kunde for mavesyre, og hos lægen for helicobacter pylori.

6. Vaskulære forandringer/ svage blodkar

Mangel på "indre solbeskyttelse" kan få blodkarrene i huden til at svulme op, sprænge og blive tydelige i huden. UV stråler fra sollys får produktionen af VEGF ( vascular endothelial growth factor) til at stige, som giver vaskulære forandringer. Kuren er ikke blot at huske solcreme, men især at styrke den indre solfaktor med antioxidanter, styrke kroppens egenproduktion af antioxidanter og give tilskud af carotener, specielt astaxanthin. Se under "Tilskud"

7. Ubalance i immunforsvaret

Det viser sig at specifikke immunsystem proteiner kaldet cathelicidiner kan trigge hudinflammation, vaskulære forandringer og rødme i huden. Immunsystemet producerer disse antibiotiske proteiner for at bekæmpe infektion og skader og går normalt kun efter bakterier og skadeligt væv, men kan trigges af irritation, infektion, skader fra stråler etc som får huden til at reagere med rosaceasymptomer som rødme, ødelagte blodkar og vævsforandringer. Hos rosaceapatienter ser det ud til at produktionen af cathelicidiner er blevet kronisk. 

8. Lavt stofskifte

Har du en person der tidligere har kørt i et meget højt gear, men lige pludselig har mistet al handlekraft, huden er blevet slap, rødmosset og sensitiv, øjenbrynene tynde, vægten er steget og energien er forsvundet, så skal du tage stofskiftet med ind i din behandlingsstrategi. Der er ikke direkte link mellem rosacea og stofskiftet, men rosacea rammer typisk binyretypen, og kører en binyretype i for højt gear over længere tid, kan han/hun blive en skjoldbruskkirteltype. Se under hormontyper i dermapsykologi.

Holistisk Hudbehandlingsstrategi

 1. Start altid med at få personen til at udfylde en grundig journal. 
 2. Spør' altid ind til tarmsystemet, og finder du ubalancer her, så starter din behandling her.
 3. Kig på stress og vejtrækning. Sæt ind med en anti-inflammatorisk kost, rigeligt med antioxidanter, adaptogener urter samt vejtrækningsøvelser og andre afstressende tiltag som fx. kundalini yoga. (Se under cosmoceuticals).
 4. Er rosaceaen meget fremskreden så tal med kunden om at tage den 3 måneders anti-inflammatoriske kur.
 5. Sæt ind med beroligende, anti-inflammatorisk og rødmedæmpende hudpleje (se under aromadermacare).
 6. Er du i tvivl, så spør' om hjælp! Du kan kontakte mig eller finde en Holistisk hudterapeut under menupunket "Holistisk Hudterapeuter".

 

Hold øje med bloggen her, over de næste par tage vil jeg fortælle mere om rosacea venlig kost og tilskud.

 

$(function(){ console.log('jQuery is loaded'); });