Det ukendte organsystem der betyder ALT for din hudkvalitet

DSCF4634.JPG

Fundamentet for uddannelsen til AnsigtsmassageTerapeut, som starter 1 oktober, er grunding uddannelse i hudens holistiske anatomi og fysiologi. Hvilket betyder vi ikke kun kigger på hudlag, knogler og muskler, men også de systemer, der har direkte og indirekte effekt på huden. Disse er bl.a. lymfesystemet, hormonsystemet, nervesystemet og det organsystem ingen taler om - nemlig faciesystemet - som er en del af vores bindevæv.

Fasciesystemet er nødvendigt at kende til, hvis vores ansigtsbehandlinger skal kaste tydelige resultater af sig. Og selvfølgelig skal de det! 
Fasciesystemet har stor betydning for hudens hydrering og elasticitet. Faktisk fungerer fascienetværket som kroppens vandpumpe.

Det overfladiske fascielag indeholder 7.5 liter interstitiel væske, der hver eneste dag gennemskylder vores celler, væv og kredsløb, hvorefter det ender i lymfesystemet. Det er dette væskeflow, der er ansvarligt for at transportere næring til cellerne, og affaldsstoffer ud til lymfesystemet. At sikre ordentlig flow af denne væske er essentiel for sund hudfornyelse og kroppens sundhed generelt.

Fascievævet og cellulite
Vi kan kalde fascievævet for vores bløde skelet, da det omslutter og gennemløber alt væv, knogler og organer i vores krop. Fascievævet er en del af vores bindevæv, og består af celler, hovedsageligt fibroblastceller og extracellulær matrix. Det extracellulære matrix er opbygget af fiber som kollagen og elastin og det vandede grundsubstans. Grundsubstans indeholder vandglade peptider samt glycosaminoglykaner (bl.a. hyaluronsyre), som danner en beskyttende pude for det extracellulære matrix’ kollagenstruktur.

Fascienettet bliver langsomt svækket under daglig pres. Hvis presset er "tålbart" vil fascienettet tilpasse sig og hoppe tilbage til sin naturlige form, når presset slipper. Det er derfor vores bagdel ikke tager form efter den stol vi lige har siddet i ;)
Hvis presset er for højt, sker gentagne gange eller foregår over længere tid uden nogen former for fasciebalanccerende tiltag, vil fascienettet blive skadet. 

Kombinationen af et svagt fascienet, ophobning af affaldsstoffer i bindevæv og svagt lymfekredsløb samt hormoner er årsag til cellulite. Ved at "rede" ud i fascienettet med gua sha massage, styrke kroppens udskillelsesorganer og sørger for at fascievævet er hydreret optimalt, kan vi virkelig gøre noget ved cellulite der kan ses.

Fasciesystemets komplexitet blev først for alvor opdaget i 2015, og det studeres stadig. Mange mener at de gode resultater vi opnår med vores holistiske ansigtsmassage-teknikker som gua sha, akupunktur, tørbørstning og cupping er pga af stimulationen af fascievævets interstitiale væske.

Vil du lære mere om hudens holistiske anatomi og fysiologi, så skal vi måske ses til oktober?. Du kan læse mere om AnsigtsmassageTerapeut uddannelsen ved at klikke lige her.

Earlybird-rabatten på 10.000 slutter 1. maj. Dvs sige du kan få uddannelsen fra kun 20.000 og endda betale i 12 rater.

Vi anbefaler du supplerer dette semester med online kurset i Holistisk Hudplejefremstilling som starter 1. maj, så du har god grundviden om præparatlære inden.

Hvad betyder de forskellige kosmetik certificeringer egentligt?

Hvad betyder de forskellige kosmetik certificeringer egentligt?

Mærker og Certificeringer

Der findes mange mærker og certificeringer med forskellige krav, hvis formål det er at gøre det lettere at vælge hudplejeprodukter efter bestemt krav som fx. økologisk eller allergivenligt. Det er desuden god markedsføring for brands at markere sig med disse “kvalitetsstempler”. Dog er det vigtigt at vide præcis hvad certificeringerne dækker over, da kravene varierer meget. Mange brands fravælger mærker og certificeringer, da det kan være en lang og dyr proces at opnå dem.

Udenlandske mærker og certificeringer

COSMOS

Cosmetics Organic Standart er en internation standard for naturlig og økologisk hudpleje. Certificeringen blev dannet i 2010 af forskellige Europæiske organisationer som det tyske BDIH. franske Cosmebio, franske Ecocert Greenlife, italienske ICEA og engelske Soil Association.

Krav til kosmetikprodukter som bærer denne certificering:

 • Mindst 95% af dyrkede ingredienser (altså plantemateriale som olier og ekstrakter) i produktet skal være økologisk.

 • Mindst 20% af det totale produkt skal være økologisk. Vand er ikke talt med her, medmindre produktet er vandbaseret.

 • Produkter der vaskes af  samt produkter der består af mindst 80% mineralske ingredienser (som fx. mineralsk olie) behøver kun 10% økologiske ingredienser.

 • COSMOS stiller krav til at ingredienserne er dyrket ansvarligt og med respekt for miljøet.

Soil Association (SA) 

Det Britisk certificeringsorgan SA blev dannet i 1946. Soil Association begyndte i 2002 at certificere produkter til personlig pleje. SA’s standard er bygget på forsigtighedsprincippet, hvilket vil sige, at findes der ikke et klart bevis for at en ingrediens er sikker, så må den ikke anvendes.

Krav til kosmetikprodukter som bærer denne certificering:

 • Mindst 95% af dyrkede ingredienser (altså plantemateriale som olier og ekstrakter) i produktet skal være øko (vand tæller ikke med),

 • Indeholder produktet mellem 70%-95% økologiske ingredienser kan det stadig certificeres af SA, men det må ikke kaldes et økologisk produkt. Der må kun angives hvor stor en andel økologiske ingredienser der er i produktet.

 • Produktet skal være fri for GMO ingredienser.

 • Alle andre ingredienser skal være bionedbrydelige og sikkerhedsgodkendte. SA har udarbejdet en “positivliste” over hvilke ingredienser de tillader.

 • Der må ikke bruges parabener, sodium laureth sulfat (sæbestof), syntetiske farver og duftstoffer, alkylsulfater og antioxidanter (undtaget naturlig E- og C-vitamin).

 • Konserveringsmidler er begrænset til benzyl alkohol, sorbinsyre og dets salte, benzoesyre og dets salte.

 • Der er strenge krav til hvordan ingredienserne må udvindes og SA eller deres samarbejdspartnere inspicerer hver producent årligt.

Ecocert

EcoCert mærket er oprindeligt et fransk økologimærke, men siden 1991 har mærket bredt sig internationalt. EcoCert certificerer udover kosmetik også fødevarer og tøj. Deres fokus er økologi, fair trade og bæredygtighed.

Krav til kosmetikprodukter som bærer denne certificering:

 • For at kunne bruge Ecocerts “Naturlig og økologisk hudpleje” mærke, skal 95% af produktets plantemateriale og 10% af samlede ingredienser være økologiske.

 • For at kunne bruge Ecocerts “Naturlig hudpleje” mærke, skal 50% af produktets plantemateriale og 5% af den samlede mængde ingredienser være økologiske.

 • Minimum 95% af ingredienserne i produktet skal være af naturlig oprindelse.

 • Ingredienser skal komme fra bæredygtige kilder og fremstillet miljøvenligt.

 • Der må ikke bruges GMO, parabener, penoxyethanol, nanopartikler, silikone, PEG, syntetisk parfume og farvestoffer.

 • Emballage skal være bionedbrydelig eller genanvendelig.

Allergy Certified

AllergyCertified er et internationalt allergimærke, der certificerer kosmetiske produkter i hele verden. Denne mærkning minder meget om Den Blå Krans men er internationalt. Mærket skulle garantere at produktet er så skånsomt for huden, som muligt.

Krav til kosmetikprodukter som bærer denne certificering:

 • Produktet må ikke indeholder parfume, lige meget om det er syntetisk parfume, naturlig eller æteriske olier.

 • Produktet må ikke indeholde formaldehyd og formaldehydfrigører

 • Produktet må ikke indeholde følgende korceringsmidler: methylisothiazolinone (MI), methylchloroisothiazolinone (MCI), kathon.

 • Produktet må ikke indeholde planteekstrakter fra Compositae eller Asteraceae familien, som fx. kamille eller morgenfrue.

 • Produktet må ikke indeholde farvestoffer som indeholder metaller som nikkel.

 • Produktet må ikke indeholde nogle former for acrylater, fx methaacrylat.

 • Produkterne må gerne indeholde parabenerne ethylparaben, methylparaben samt phenoxyethanol

 • Produkterne må gerne indeholde mineralsk olie.

Danske certificeringer og mærker

Svanemærket

Svanemærket er et nordisk miljømærke, der garanterer at produktet er mindst muligt belastende for miljøet. Mærket sætter også krav til stoffer, der er problematiske for sundheden.
Det blev etableret af Nordisk Ministerråd i 1989, og Danmark tilsluttede sig i 1997. Svanemærket anvendes i alle nordiske lande, dvs. Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.

Krav til kosmetikprodukter som bærer denne certificering:

 • Leve op til Svanemærkets krav til miljøpåvirkning af produktets kemiske stoffer, herunder nedbrydelig, bioakkumulerbarhed, giftighed overfor vandlevende organismer.

 • Produktet må ikke indeholder stoffer der er klassificeret som kræftfremkaldende, mutagene, reproduktionsskadelige eller allergifremkaldende.

 • Produktet må ikke indeholde stoffer der står på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

 • Produktet må ikke indeholde mikroplast.

 • Produkter til babyer og børn må ikke indeholde parfume.

 • Der er desuden krav til emballagemængde.

 • Produkterne må gerne indeholde parabenerne methyl- og ethylparaben i korrekte doser.

 • Produkterne må gerne indeholde mineralsk olie.

 • Der er ingen krav til økologi.

Den Blå Krans

Den Blå Krans er det danske Astma-Allergi mærke, der har fokus på kontaktallergi, eksem og irritation. Produkter med dette mærke skulle hjælpe med at mindske risikoen for allergi.

Krav til kosmetikprodukter som bærer denne certificering:

 • Produktet må ikke indeholde syntetisk- eller naturlig parfume

 • Produktet må ikke indeholde formaldehyd og formaldehydfrigører

 • Produktet må ikke indeholde følgende konserveringsmidler: methylisothiazolinon (MI), methylchloroisothiazolinon (MCI), kathon.

 • Produkter med aloe vera skal dokumentere at aloe veraen er renset for specifikke allergifremkalende stoffer.

 • Indholdet af metaller som nikkel, krom og kobolt i bl.a. farvepigmenter må ikke overstige deres grænseværdi.

 • Produkterne må gerne indeholde parabenerne ethylparaben, methylparaben samt phenoxyethanol

 • Produkterne må gerne indeholde mineralsk olie.

Ø-mærket

Det røde Ø-mærke blev indført i 1989. Ø-mærket er en garanti for, at et økologisk produkt er kontrolleret af de danske myndigheder, som jævnligt fører kontrol med de jordbrug og virksomheder der producerer, forarbejder, pakker eller mærker de økologiske varer i Danmark.

Krav til kosmetikproducenter som producerer produkter eller ingredienser med Ø-mærket:

 • Virksomheden der producerer produktet skal være omfattet af de danske myndigheders økologikontrol.

Grøn Salon

Grøn Salon er et certifikat til hårsaloner, der forsøger at gøre op med de mest sundhedsskadelige og miljøskadelige stoffer. En Grøn Salon bliver kontrolleret årligt, anvender grønne produkter og arbejder med energibesparelser og økologi, hvor det er muligt.

Krav til hårsaloner der bærer mærket Grøn Salon

 • Salonen skal fører kartotek over kunder med allergier

 • Salonen må ikke anvende eller sælge produkter der indeholder kemiske stoffer fra deres “Forbudt-stof-liste” som kan findes på groensalon.dk.

 • Rengøring af salonen skal være med miljøvenlig rengøringsmiddel.

 • Er der servering på salonen skal servering være økologisk.

 • Der er desuden krav til kun at anvende grøn leverandør af elektricitet til drift.

Sådan masserer du dig til renere hud

Massage er et must til en tilstoppet hud også selvom vi har fået at vide at vi bestemt ikke må røre ved en hud i udbrud. Det er netop en hud i ubalance der har brug for blid massage for at stimulere lymfesystemet og kredsløbet i huden. Det er med blod og lymfen vi renser huden indefra. Maja fra Honest Beauty Talks har lavet videguiden nedenfor, der viser hvordan du skal massere en bumset hud.

Vil du vide mere om årsagen til bumser og tilstoppede porer, så kig på denne blog samt denne blog.

NB er du ikke vant til at lave gua sha massage, kan du oplevere at du får flere tilstoppede porer eller bumser i starten.
Denne perioder varer typisk 2 uger, og oplever du dette, er det så vigtigt du fortsætter indtil din hud bliver renere. Bliver hudens tilstand ikke bedre, kan det være du skal justere dit olievalg. Alle olier er nemlig ikke skabt ens, og forskellige hudproblematikker har brug for forskellige fedtsyrer.

Viste du fx. at når huden mangler linolsyre (LA), så kan enkeltumættede fedtsyrer som oliesyre (som er hovedbestandelen af populære ansigtsolier som acai, argan, mandel, avocado og abrikos bl.a.) gøre problemhud værre ved at øge hudens sebumproduktion.

Derfor er det en god ide at vælge olier med lavt indhold af oliesyre hvis der er fedtet hud, acne, rosacea, bumser og tilstoppede porer, indtil hudproblemet er løst. Tilskud af hampefrø, hørfrø, fiskeolie og hjulkroneolie i kosten kan hjælpe med rette op på denne ubalance samt LA-holdige olier i hudplejen.

LA holdige olier er bl.a. hyben, men der findes mange andre skønne olier til en ubalanceret hud.
Vil du vide hvilke kan du finde dem i ebogen Skønhedsolier.

Himmelblå body lotion (body butter)

opskrift på blå body butter med azulen hjemmelavet body lotion let
opskrift på blå body butter med azulen hjemmelavet body lotion let

Mine lidt tørre sommerben har brug for ekstra næring her i sommervarmen, og så er det jo fantastisk at kunne gå i køkkenet og røre en body lotion sammen på 30 min med få ingredienser.

Opskriften giver en fluffy lyseblå creme, som er federe end normale body lotions, men den trænger hurtigt ind, og efterlader huden silkeblød. Den er perfekt til dig, der laver gua sha massage.

 

Opskriften

 

Sådan gør du

 • Afvej kokom og sheasmør i et glas og smelt dem i smelteren eller over vandbad.
 • Når det er smeltet hælder du det i en stor skål og tilsætter olie, azulen, rosmarin ekstrakt og evt æterisk olie. Rør grundigt.
 • Stil skålen i køleskabet til kanterne begynder at blive stive og blandingen er blød i midten.
 • Tag skålen ud og pisk med piskeris eller elpisker til cremen får tekstur som flødeskum.
 • Så er cremen klar til at komme på krukke.
 • Den kan holde sig i ca. 6 måneder hvis du husker spatel og undgår at få vand ned i krukken.

 

Din huds mikrobiome - og hvordan din hudpleje ødelægger din huds sundhed (!)

hudens mikrobiome rainbow fluorite gua sha tool marie veronique

Du har helt sikkert hørt om vigtigheden af at opretholde en sund tarmflora, og hvordan en antibiotikakur ødelægger alle bakterier i tarmen, inkl dem der søger for din sundhed og et velfungerende immunsystem. Måske du også har hørt, at du kan fuldstændig ændre din tarmflora med hvad du spiser, endda på kun få dage (1). 

Hvad du måske ikke kender til, er at huden også har en mikrobiome, der er lige så vigtig for din huds sundhed, som mikrobiomen i tarmen. Og at du måske er en af dem, der hver dag ødelægger din huds balance med dit hudplejevalg.

Studier om hudens mikrobiome er relativt nye, og vi vil uden tvivl høre meget mere om dette i de kommende år. Jeg er også sikker på at den kommende viden, vil fuldstændig ændre måden vi udvortes behandler hudsygdomme på.

Hudens mikroflora kan på nuværende tidspunkt deles op i 3 kategorier:

 1. Neutral
 2. Gavnlig
 3. Patogen

Men allerede her begynder kompleksiteten at vise sig, for selv gavnlige bakterier kan blive patogene, hvis de ikke holdes i balance. Et eksempel herpå er Pseudomonas aeruginosa, som kan give eksem, hvis den vokser uhæmmet. Dog har vi brug for P. aeruginosa, da den producerer pseudomonsyre, som bekæmper stafylokok- og streptokokbakterierne, og sænker væksten af Candida albicans. Derfor er det desværre ikke uden konsekvenser at bruge en antibakteriel creme.  Vores huds sundhed afhænger nemlig af at have den rette balance mellem alle bakterier.

Selv en daglig cocktail af renseprodukter, face mists og cremer med selv naturlige antibakterielle konserveringsmidler, kan skade hudens mikrobiome og derved hudens naturlige indbyggede immunsystem. Men det er også farligt at bruge ukonserveret hudpleje som indeholder vand, da produkterne vil fyldes med mug, svamp og bakterier på kort tid.

Hvad gør man så?

Dette er et af hovedfokusområderne på Holistisk Hudterapeut Skolens næste semester “Holistic Skincare Formulator” som starter den 18 juni. Her skal vi nørde alternativ konservering, hudens mikrobiome og selvfølgelig også årsagen til hudproblemer. Hvordan skal man ellers kunne formulere et produkt, der virker, hvis man ikke ved hvorfor og hvordan problemet opstår?!

Der er heldigvis gode front runners i hudplejebranchen, som er begyndt at lave produkter, der samarbejder med huden og dens komplekse mikrobiome.

 

Her er en lille liste. Skriv gerne en kommentar, hvis du kender til andre.

 

Læs mere om næste semester om holistisk hudplejeformulering lige her.

 

Kilder:

(1) Scientific American: “The Gut’s Microbiome Changes Rapidly with Diet,” Rachel Feltman, December 14, 2013.

Havtorn-kur mod solskader

havtorn solskader

Viste du at 100g havtorn indeholder 695mg C-vitamin og 60mg karotenoider (som omdannes til A-vitamin efter behov), 180mg E-vitamin samt omega 7?

Alle hudnødvendige vitaminer og fedtsyrer, som styrker, opbygger og beskytter huden mod for tidlig aldring og solskader. Det er ikke så mærkeligt havtorn er en hudfavorit når det gælder superfoods til hudtilstande som rosacea, sprængte blodkar, rødme og eksem inkl soleksem.

Havtornbær smager syrligt og forfriskende og fås på frost hos bla. Irma.

Blend 2 spsk havtorn i dine smoothies eller blend det sammen med friskpresset gulerodsjuice og 1 tsk kokosolie for at få en effektiv indre solbeskyttende cocktail. Start allerede nu, og ikke først når du er blevet forårskoldet!

Kan man tænke sig til en sund hud?

aromaterapi hudpleje kursus

Forskningen siger ja. 

I hvert fald til at kroppen udskiller sit eget inflammationshæmmende stof, når du føler dig glad og afslappet. Og følger du med på bloggen her, så ved du at inflammation ligger bag mange hudsymptomer som fx. rosacea, eksem og psoriasis.

Når du oplever ro, tryghed, glæde, lyst, fred og balance udskiller det parasymptaiske nervesystem acetylkolin som hæmmer TNF-alpha. TNF-alpha er det signalstof immunsystemet bruger til at tænde for inflammationen. 

Det betyder at du via dine handlinger, tanker og følelser kan stoppe immunforsvarets ødelæggelse af huden. Ret fantastisk, ik?

Udover meditation, så er aromaterapi et af vores favoritredskaber, når vi har brug for et hurtigt hurmørboost. 

 

Duft dig smuk og glad

Aromaterapi er et ældgammelt koncept, der går helt tilbage til de gode gamle læger som Galen og Avicenna og parfumepionerer som Ibn Sina, som mente at hjertet kunne trænes til at reagere med glæde ved at dufte til velduftende parfumer. De mente at jo finere duften var, jo bedre kunne den styrke kroppen og sindet.

Bestemte dufte associeres med et bestemt humør eller følelse, og denne association bruger vi bevidst i den holistiske aromaterapi. Lad os tage et eksempel som vinterdepression, her kan vi bruge dufte, der minder om en bestemt årstid til at balancere vores indre tilstand igennem lugtesansens direkte forbindelse med hjernens center for hukommelse, minder og følelser. Tag fx. duften af mynte som associeres med noget friskt, og noget friskt er forbundet med en frisk sommerdag, at være ren, en læskende drik på stranden, cocktails m.m. Er det ikke smart?

Hvis du vil have lidt inspiration til at lave dine egne humørboosters, så kom med på vores aromaterapeutiske parfume workshop den 1 maj. Du kan læse mere om den her.

Er du vandt til at arbejde med æteriske olier, så kan du bruge guiden, der kommer her.

 


Aromaterapeutisk humørskema

VREDE

BRUG
Beroligende olier - lavendel, mandarin, melissa, neroli.

DET GØR DE
De føler dig mere tålmodig og sammenfattet.


ANGST

BRUG
Olier der sænker stresshormoner - kamille, geranium, lavendel, petitgrain, ylang ylang.

DET GØR DE
De hjælper dig med at genvinde ro, og hjælper med at håndtere stressede situationer på en mere afslappet måde.


FRUSTRATION

BRUG
Olier der dæmper følelsesmæssig intensitet og spænding - bergamotte, enebær, myrra, spikenard.

DET GØR DE
Hjælper med at genvinde tålmodighed, bevare et “koldt” hoved, og give ro og sammenfattethed.


SORG

BRUG
Beroligende olier - kamille, benzoin, melissa, rose, violblad.

DET GØR DE
Hjælper med at håndtere tristhed.


UDBRÆNDTHED

BRUG
Sløvende/beroligende olier - kamille, lavendel, mandarin, vetiver.

DET GØR DE
Fornyer energien og indre drive.


Taler aromaterapien til dig, så kom med på næste semester som starter til juni

Dette semester hedder Holistic Skincare Formulator og indeholder 2 store moduler om aromaterapi, både som terapiform og i hudplejen.

Læs mere om næste hold opstart her

Nem og hurtig Gua Sha massage af ansigtet

Har du prøvet gua sha massage? Hvis ikke, så er denne her 5 minutters gua sha massage et rigtig godt sted at starte, og vil give dig en synlig glød blot efter et par gange.

Gua sha massage er gentagne skrab med et gua sha krystal redskab, som skaber et "vakum" i huden, så affaldsstoffer fra de dybere hudlag trækkes op til overfladen, og væk ud til lymfen.

Gua sha er blevet et kæmpe hit både i og uden for Danmark, og ikke uden grund, da den simple massageteknik kaster rigtig fine resultater af sig. Til alt fra afspændt ansigtsmuskulatur, jævnere hudtone, mere glød, mindre rynker og færre urenheder.

Honest Beauty Talks gua sha'er er blevet nomineret til en Danish Beauty Award for årets accessory, så der er noget om snakken. Men tro ikke blindt på hvad jeg siger, prøv det af og lad mig vide i kommentarfeltet hvad du synes om gua sha.

Honest Beauty Talks har skrevet en bog om Gua Sha med 10 forskellige facials til alt fra bekymringsrynken til bumser. Du finder den lige her.

Din tarm bestemmer din solfaktor

hullet tarm solskoldning soleksem starter i tarmen

Det lyder måske lidt vildt, men nyere forskning viser at inflammation i tarmen gør din hud ekstra sensitiv over for solens stråler med solskader, pigmentforandringer, rødme og sprængte blodkar til følge.

Som holistisk hudterapeut er tarmen det første sted jeg kigger (altså, via spørgeskema og samtale - ikke bogstaveligt talt!) når der er problemer med huden. En "utæt tarm", som oftest opstår pga. dårlig tarmflora, overvækst af candida, antibiotika, fødevareintolerance osv. sætter en kaskade af processer igang som trigger dit immunsystem til at tænde for inflammation for at bekæmpe de fremmedpartikler af ufordøjet føde, der siver ud gennem tarmen.  

Dette er egentlig en sund process, men bliver tilstanden kronisk, hvilket den typisk gør med en "hullet" tarm, så går kroppen så at sige til angreb på sig selv og inflammationen cirkulerer ukontrolleret rundt i systemet. Signalstoffet immunsystemet bruger til at tænde for inflammationen hedder TNF-alpha, og det er TNF-alpha som er skyld i huden bliver ekstra sensitiv over UVA stråler.

 

Duft, tænk og bevæg dig til en glad hud i solen 

Når du oplever ro, tryghed, glæde, lyst, fred og balance udskiller det parasymptaiske nervesystem acetylkolin som hæmmer TNF-alpha. Det betyder at du via dine handlinger, tanker og følelser kan stoppe immunforsvarets ødelæggelse af huden. Ret fantastisk, ik?
Prøv fx denne afstressende meditation eller brug denne guide til at sammensætte din egen opløftende aromaterapiblanding.

 

Dæmp inflammation og rødme med karotenoider

Du kan mindske rødme, irritation og inflammation i huden med karotenoider. Karotenoider lagres i hudcellerne og har stor betydning for dannelsen af pigment. De styrker og beskytter huden mod udefrakommende stress, som fx UV stråler og frie radikaler. Karotenoider er et must til den hypersensitive hud, fordi de netop kan være med til at lægge en dæmper på overreaktionen på stressende faktorer. Karotenoiderne har en speciel og specifikt målrettet effekt på cellefornyelsen, cellevækst og cellereparationen. Fordi antoxidanterne er fedtopløselige kan de trænge gennem cellemembranen og ind i mitokondrinerne, hvor de beskytter mod oxidativt stress - skade fra frie radikaler og inflammation.  

Så køb et kg gulerødder, juice dem og nyd din juice i solen.

 

Forårsprep din hud med gurkemeje

gurkemeje solskoldning rosacea gurkemeje latte beauty shot havtorn rødme i huden sprængte blodkar

Kan du mærke på humøret at solen er fremme? Det kan jeg! Energiniveauet stiger med 200% og alle pauser bruges udenfor. Jeg har rødt hår og fregner, så hvis jeg IKKE holder mig til rådene, som du får lige om lidt, så kan jeg klare lige præcis 2.5 minuts forårssol inden jeg ligner en tomat.

Selvom du ikke har rødt og fregner, så læs alligevel med. Din hud har kun godt af du forårsprepper den lidt indefra, inden du kaster dig ud i solen.

At smøre faktor 50 på en solsensitiv hud uden at styrke huden indefra, er at gøre dig selv en bjørnetjeneste hvis du spørger mig. Den rette solcreme har sin ret, men det en solcreme essentielt gør, er at forlænge den tid du opholder dig i solen, selvom din hud måske ikke synes det er en god ide. Du kan stadig få solskader selvom du bruger solcreme, så det bedste du kan gøre er at øge din huds modstandskraft og indre solbeskyttelsesevne med masser af antiinflammatoriske antioxidanter fra gule, røde og grønne grøntsager, bær og urter.

Start nu, det tager lidt tid at opbygge nye stærke stråleresistente hudceller. Forresten vidste du at mangel på d-vitamin gør din hud mere følsom over for solens stråler? Det samme gør en "hullet" tarm. Vil du vide mere om det, så læs denne blog.

 

Gurkemeje kan altså noget særligt når det gælder huden

Du sikkert hørt om denne vidunder-urt, der også går under navnet guldkrydderiet, pga. dens helt fantastiske antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber.

Selvom du måske ikke kender til superkræfterne i gurkemejen, kender du den helt sikkert fra din karryblandings gule farve. Gurkemeje er en knoldrod, der oprindeligt stammer fra sydøst asien. Gurkemeje er bedst kendt i Danmark i tørret form, men den kan også købes frisk, hvor den til forveksling ligner frisk ingefær, bare lidt mere gul:) Det er stoffet curcumin, der giver gurkemeje sin gule farve og sine superegenskaber. Curcumin er rig på flavonoider, der giver gurkemeje sin antioxidante virkning, og på den måde er med til at beskytte dine celler mod frie radikaler.

I Indisk Ayurveda er gurkemeje favorit hud-urten mod diverse hudproblemer. Gurkemeje hjælper med at mindske rødme og inflammation, og de gulorange farvestoffer beskytter din hud indefra mod solens skadelige stråler.

 

Beauty shot med havtorn & gurkemeje

Havtorn er rig på karotenoider, du ved, den gruppe af farvepigmenter som kan trænge igennem cellemembranen og bremse inflammation inde i cellen og beskytte den skrøbelige cellemembran. Det er vigtig viden, hvis vi vil undgå alt fra tørhed, væskeophobning, for tidlig aldring af huden og rødme. Den famøse hudlæge Dr. Perricone har udråbt karotenoider som det nye sort (eller orange!) inden for hudpleje, netop fordi det så effektivt kan sætte en stopper for hudinflammation.

Karotenoider finder du også i grønne, gule, røde og orange grøntsager. Det specielle ved havtorn er at den også indeholder en hudbeskyttende kombination af fedtsyrer inkl omega 7 som har antibakteriel effekt. Så har du problemer med acne og bumser, så er havtorn et godt supplement til din skønhedsrutine.

Dette beauty shot indeholder desuden lecithin granulat og fiskeolie der gør dine hudcellemembraner smidige og samtidig dæmper inflammation.

 • 2 tsk Nordic Naturals Omega 3 fiskeolie
 • 1 tsk øko-gurkemeje (urtekram eller helsekosten)
 • 2 stk hybenpulver fra Coesam
 • 1 tsk lecithin granulat fra Biosym
 • 1 drys peber
 • 1 dl frosne havtorn
 • 1 skive citron med skal
 • 1-2 dl vand (erstat evt. noget af vandet med ingefærshot eller citron for at forbedre smagen)

Blend det hele undtagen fiskeolien, som du rører i til sidst. Drik med det samme. Lækkert er det ikke, men det virker ;).

gurkemeje solskoldning rosacea gurkemeje latte beauty shot havtorn rødme i huden sprængte blodkar

Drik gurkemeje latte

En lækker måde at få alle gurkemejens gode egenskaber, er ved at nyde en gurkemeje latte.
Den kan laves på mange måder, men her får du min favorit.

 • 2 tsk gurkemeje latte blanding
 • 1 spsk kollagenpulver (jeg bruger Bulletproof eller Vital proteins og køber fra Iherb). Deres collagen creamer med kokosmælk er ret lækker.
 • 1 tsk honning
 • 1 lille drys peber
 • 1 kop 80 grader varmt vand
 • 1 tsk kokosolie, naturmælk smør eller ghee.
 • Blend i en blender i et par minutter. PAS PÅ! Hold på låget med et viskestykke, da det ellers flyver af når du blender varme drikke.

 

Gurkemeje latte spice mix

Du kan købe en gurkemeje latte blanding eller du kan lave din egen. Prøv fx denne:

 • 8 spsk stødt gurkemeje
 • 2 spsk stødt ingefær
 • 2 spsk stødt ceylon kanel
 • 2 tsk stødt kardemomme
 • 1 tsk stødt nellike
 • 1 tsk stødt peber
 • 4 spsk kakaopulver
 • 2 tsk vaniljepulver

Bland det hele i et stort glas. Sæt låg på og ryst grundigt indtil alt er godt blandet.
Brug 1-2 tsk. til en kop gurkemeje latte. 
 

DIY guide til hudplejefremstilling af produkter til den fedtede hudtype

hudpleje ingredienser til fedtet hud

Dette er en overordnet guide til dig med fedtet hud og som ønsker at formulere din egen hudpleje, eller blive bedre rustet til at vælge hudplejeprodukter med de rette ingredienser til din hud.

 

Fedtet hud

En fedtet hud producerer større mængder talg, som er hudens beskyttende fedtlag. Man kan være født med en genetisk tiltendes til fedtet hud, men hormoner, stress-niveau og kost spiller en dominerende rolle. Huden vil typisk producere mere talg under menstruation, ved graviditet og i menopausen pga. hormonelle forandringer.

Tendens
En fedtet hud har ofte forstørrede og/eller blokkerede porer (hudorme), fedtet i T zonen, bumser, rødme, akne. NB Det er vigtigt at hudplejen ikke udtørrer huden, men fugter, beroliger og sammentrækker porerne blidt.

Kvalitet
Da den fedtede hud producerer mere talg er huden mere beskyttet end de andre hudtyper, og har ofte færre rynker og alderstegn.


DEN FEDTEDE HUDTYPES TROUBLE SPOTS

1. Skinnende områder på pande, næsen og hagen.
Huden kan skinne ekstra om eftermiddagen, i varmt vejr eller hvis du føler dig stresset.

2. Forstørrede porer på næsen og hagen. Disse bidrager med ekstra sebumproduktion.

3. Hudorme, bumser, acne.
Hagen, næsen og panden har større porer som har tendens til at stoppe til. Disse områder har lettere ved at blive betændte med bumser som resultat.

Fedtet hud kan mangle lidt glød og føles tung og tilstoppet, så egenskaber som stimulerende på microkredsløbet, antibakteriel, antiinflammatorisk, sebumregulerende, evt. hormonregulerende, lymfestimulerende, astringerende, cicatrisant (hudhelende) er gode at få ind i en hudplejeserie til fedtet hud.

 

HUDPLEJE RITUAL FOR DEN FEDTEDE HUD

Rens to gange dagligt
Med en blid men dyberende rens, fx med honning, ler, urtepulver og olie. Rens er fundamentet for en ren hud uden tilstoppede porer, men det er vigtigt renseproduktet ikke efterladen huden strippet for dens naturlige beskyttende fedtlag, det gør den nemlig mere stresset og modtagelig over for infektion.

Brug en astringerende toner
Brug en astringerende toner der virker sammentrækkende på porerne og hjælper med at kontrollere det skinnende udseende i løbet af dagen. Troldhassel (max 20%), grønt te, grapefrugt hydrolat, eddike, hyldeblomst te eller hydrolat kunne være gode bud på ingredienser. Hav en lille spray flaske med toner med i tasken til at friske huden op med i løbet af dagen.

Brug noncomedogenic produkter
Altså produkter der ikke tilstopper porerne og det kan være lettere sagt end gjort, da det kan være vidt forskelligt hvad der tilstopper porerne hos den enkelte, i hvert fald når det kommer til olier. Olierne som jeg nævner senere i dette afsnit har generelt ikke den negative effekt, men det kan altså være individuelt.
Talkum, mineralske produkter og lignende som typisk findes i make-up er noget af det værste til en fedtet hud.

Fugt
En fedtet hud har lige så meget behov for fugt som andre hudtyper, men brug lette lotions med fx. hyaluronsyre, acai og jojoba olie, som ikke føles fedtende på huden.

 

HUDPLEJE-INGREDIENSER TIL DEN FEDTEDE HUD

Urter til den fedtede hud er pilebark, hyldeblomst, troldhassel, neem, grøn te, havtorn, røllike, gurkemeje, og citrongræs.

Æteriske olier til den fedtede hud er cedertræ, grøn myrtle, blue tansy, bergamot, citron, helichrysum (italian), grapefrugt, lime, appelsin, petitgrain, tea tree, rosmarin (i lille dosis, bedst lokalt på bums i 1% fortynding), vetiver, ylang ylang, moroccan camomile, (NB mange citrusolier er photox/photosensitive, så brug kun til natten, og undgå evt i creme og produkter der bliver på huden).

Vegetabilske olier til den fedtede hud er koldpresset vindruekerneolie (den er grøn, de gennemsigtede er raffinerede), jojoba olie, havtorn, acaii, hyben, neem, hasselnød.

Inspirationsvideo: May Lindstrom hudpleje

Jeg faldt over denne video på youtube og tænkte strakt "den skal du se". Jeg har været fan af May Lindstroms The Clean Dirt i årevis og hendes historie er bare skøn.

Drømmer du om at producer din egen hudpleje, så skal du helt sikkert se denne video.

Psst har du set næste hold Holistiske hudterapeuter starter den 18 juni med semesteret Holistic Skincare Formulator?

Vil du også være med til at lave et paradigmeskifte i skønhedsplejen?

For mindre end 100 år siden lyd definitionen på skønhed sådan her: “properties pleasing the eye, the ear, the intellect, the aesthetic faculty, or the moral sense”. I dag kunne det godt se ud som om skønhed er begrænset til hvad øjet ser, men det håber vi, at du vil være med til at lave om på?

"Vi drømmer om en verden, hvor selvværd og kærlighed til sig selv er skønhedsidealet.
Hvor skønhedsbranchen har fokus på årsagsbehandling og selvaccept fremfor concealer og filtre"

Sådan lyder bagsideteksten af Honest Beauty Talks bog om holistiske hudpleje ritualer. Og det ser ud til flere og flere er enige i dette budskab, da Honest Beauty Talks gua sha krystaller netop er blevet nomineret til en Danish Beauty Award. Det glæder vi os ufatteligt meget over her på skolen, da det netop er selvaccept, selvkærlighed og årsagsbehandling, som hele vores undervisning er fokuseret omkring.

På Holistisk hudterapeut uddannelsens næste semester i holistisk hudplejefremstilling, vil vi  have fokus på at få sanseligheden og ritualerne med ind i produktformuleringen igen.

Research viser at det selvkritiske mindset sætter ind allerede fra 12 årsalderen og fortsætter for mange det meste af livet. Hvad nu hvis dit produkt kunne give 10 minutters pause fra den kritiske kværnehjerne og inspirere til 10 dybe indåndinger mens personen glider væk i et terapeutisk duftrum for en kort stund? Hvor fantastisk ville det ikke være! Du må aldrig undervurdere hvilken forskel et par minutters velvære og følelsen af at gøre noget godt for sig selv kan gøre. Én positiv følelse leder til flere.

Hvis du skulle formulere et hudplejeprodukt, hvilken forskel skal det så gøre og hvorfor? 

Læs mere om næste semester som starter 18 juni lige her

Opskriften på min violette forårs facebalm

opskrift på lilla face balm

På facebalm workshoppen i mandags, nåede jeg selv at lave mig en skøn ny forårsfacebalm. Jeg elsker den skøre lilla farve og duften af lindeblomst, mynte og lime.

Det er så let at lave facebalms, og jeg vil gerne dig hvordan i denne blog. Har du brug for mere inspiration kan jeg også anbefale bogen Honest Beauty Talks Vol 1.

Balmen her passer til de fleste hudtyper, dog kan lime være lidt for kraftig til dig med meget sensitiv hud. Her vil jeg anbefale en blanding af blue tansy, helichrysum og blå cypres i stedet. Brug max 6 dråber i alt. Eller du kan helt udelade æteriske olier.

 

Hvad er en facebalm?

Du kan se facebalms som kompakte ansigtsolier med ekstra beskyttelsesfaktor, der kommer fra de hudglade butters, kokom- og sheabutter.

Butters er faste fedtstoffer, som beskytter huden mod fugttab og reparerer hudbarrieren.
Når butters bliver blandet med fugtboosteren squalane, så får produktet den lækreste tekstur, der er fast i krukken, men smelter ind i huden ved kontakt med huden. Da de kun laves med olieekstraktet squalane, æteriske olier, butters og ikke voks, trænger de hurtigt ned i huden uden at e erlade den fedtet.

Brug facebalm som Gua Sha underlag eller som creme morgen og a en. Din hud vil føles silkeblød, beskyttet og fugtmættet hele dagen.

 

Det skal du bruge

opskrift violet lilla facebalm recipe miron glas amethyst skin roller ametyst ansigtsrulle dermaroller

Sådan gør du

 • Start med at udtrække 1 spsk. alkanetrod i ca. 30 ml squalaneolie. Lad det stå i et varmt vandbad i ca. en time. Si alkanetroden fra olien ved at si det gennem et te lter, så du har en helt ren, rød olie tilbage. Bland nu den røde olie med ca. 3-6 dråber azulen, eller så meget det kræver, til du har en lilla farve du kan lide.

 • Sørg for du har 20ml farvet squalane tilbage til din facebalm.

 • I et glasmålebæger eller skål afmåler du dine butters og sætter enten i en chokoladesmelter eller over vandbad ved svag varme, indtil de er helt smeltet.

 • I et andet målebæger eller skål afmåler du 20ml farvet squalane og rosmarin CO2 ekstrakt. Bland godt. Når dine butters er smeltet, blander du dem med olieblandingen her og rører godt.

 • Tilsæt nu de æteriske olier og evt. perlepulver og rør grundigt. Tjek at farven stadig er lilla, ellers kan det nogengange hjælpe at tilsætte en dråbe azulen mere. Prøv dig frem.

 • Lav et vandbad i en lille skål med isterninger. Stil dit bæger med balmblanding i, hold godt fast, så det ikke vælter, og rør indtil blandingen bliver så tyk, at du kan trække synlige streger i den med piskeriset. Farven vil gå fra gennemsigtig til mælkeagtig, og teksturen vil blive tykkere.

 • Hæld blandingen i din 50 ml glaskrukke, inden den bliver for tyk til at hælde. Denne afkølingsproces sørger for, at din balm får en jævn og lækker tekstur. Skipper du dette trin, vil din balm blive grynet.

 • Sæt krukken på køl i 30 minutter, og den er nu klar til brug. Din balm kan holde sig 6 måneder ved almindelig opbevaring. Husk at bruge spatel til at tage balm med op med, og ikke dine fingre. Du behøver ikke opbevare din balm på køl. 

 

 

Sund vegansk chokoladekage med hasselnødder og appelsin

kikærte bønne sukkerfri chokoladekage brownie mælkefri glutenfri

I sidste uge fik jeg opskriften på Nicole Punzis superfood brownie og jeg blev helt forelsket! Så jeg skulle selvfølgelig prøve den igen denne uge, og det kom der denne lækre version ud af - med med appelsinskal og hasselnødder.

Chokoladekagen smager vildt godt, er svampet og lækker - og så er den sund! Det er jo nærmest hummus med antioxidantrigt kakaopulver ;)

Sørg for at bruge det bedste kakaopulver du kan, det gør en stor forskel. Jeg elsker kakaopulveret og kakaosmøret fra Bulletproof.com (ja, der kommer told oven i, men det kan ikke fås andre steder). 

  kikærte bønne sukkerfri chokoladekage brownie mælkefri glutenfri

  Du skal bruge

  • 1 dåse kikærter, skyllet og drænet
  • 1 dl ahornsirup
  • 2.5 tsk natron
  • 1 tsk æblecidereddike
  • 4 spsk chiafrø
  • 12 spsk vand
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 3 spsk cashewnøddesmør. Jeg brugte den fra Irma.
  • Revet skal fra 1 appelsin
  • Evt 1 tsk mandelessens
  • 1/2 plade mørk chokolade med appelsin, hakket. Jeg brugte den fra irma.
  • 1/2 plade mørk chokolade med appelsin, til overtræk
  • 3-5 spsk god kakaopulver. Smag til undervejs, jeg elsker en kraftig kakaosmag.
  • 1 drys god havsalt.
  • 5 spsk kakaosmør eller koskosolie
  • 4 spsk chiafrø
  • 150g ristede og hakkede hasselnødder til pynt.
  • 12 spsk vand eller appelsinsaft


  Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 170 grader varmluft og stil kakaosmør eller kokosolie ind i ovnen i en lille skål.
  • I en skål blande du vand/appelsinsaft med chiafrø og lader det trække mens du rister hassenødderne
  • Gnub hasselnødderne fri for for det brune skind i et viskestykker og hak dem groft. Gem til pynt.
  • Hæld den smeltede kokosolie/kakaosmør i skålen med chiafrø. Tilsæt de øvrige ingredienser, undtagen chokoladen og hasselnødderne, og blend med en stavblender til du har en hel ensartet dej.
  • Tilsæt den hakkede chokolade og rør med en ske.
  • Læg et stykke bagepapir i en lille ildfast form og hæld dejblandingen i formen. Sørg for at slikke skålen!
  • Bag i 40 min.
  • Tag kagen ud. Tag den halve plade chokolade og knæk i små stykker. Fordel stykkerne over kagen og stil den tilbage i den slukkede (men varme ovn) indtil stykkerne er smeltet.
  • Tag kagen ud igen og fordel den smeltede chokolade med bagsiden af en ske.
  • Drys de hakkede hasselnødder ud over kagen.
  • Kagen er god varm som kold og kan holde sig 3-4 dage i køleskabet.
  kikærte bønne sukkerfri chokoladekage brownie mælkefri glutenfri

  Opskrift på Bali bananpandekager med kokosmælk

  opskrift på glutenfri bananpandekager med kokosmælk og rismel

  Jeg er med på Nickoline Camilles Kundalini yogaretreat på Bali denne måned, og jeg har fået lov til at dele en af hitopskrifterne fra vores mælkefri, glutenfri, sukkerfri og vegetariske måltider. Nemlig Bali bananpandekagerne lavet på kokosmælk og rismælk. De er lækre, sprøde og naturligt søde fra banan og kokosmælken. Alle retreatdeltagerne er helt vilde med dem, og det bedste er, at du let kan lave dem hjemme på 10 minutter med kun 5 ingredienser.
   

  Du skal bruge

  • 2.5 dl rismel
  • 1/2 teske havsalt
  • 2.5 dl god kokosmælk. Jeg er glad for super brugsens økologiske med 70% kokos.
  • 1 æg
  • 1 dl vand
  • kokosolie til at stege i
  • 1 banan

   

  Sådan gør du

  • Bland rismel og salt i en skål og mix.

  • I en anden skål pisker du kokosmælk og æg sammen.

  • Hæld kokosæggeblandingen i skålen med mel og salt mens du pisker det godt sammen.

  • Pisk vandet i dejen og bland til den er helt jævn.

  • Skær bananen i tykke skiver og rør i dejen.

  • Varm 1 spsk kokosolie i en lille pande og hæld nok dej på til du får en tykkere pandekage end normalt. Ca. en halv deciliter. Steg til den er gylden, vend og steg på den anden side. Det tager ca. 2 minutter på hver side.

  • Stabel pandekagerne på en tallerken som de bliver færdige til. Dæk med en anden tallerken, så de holder sig varme indtil til alle er færdig.

  • Server med din favorittopping. Fx kokosmælk, kokosyoghurt, lidt honning, nødder, kokosmel, lime juice eller frugt.

   

  NB de er ikke gode genopvarmet, så lav kun den mængde du kan spise, eller spis dem kolde senere på dagen.

  glutenfri og mælkefri pandekage opskrift rismel kokosmælk
  bali retreat yoga kundalini yoga nickoline camille johansson soul fitness

  Løsningen på "menses hud"

  gua sha ametyst facial massage

  Hormonelle udbrud eller "menses hud" 

  - som radiovært Satie kalder det.

  Hormonelle udbrud er de udbrud af bumser der sker i forbindelse med menstruationen. Brug denne guide til at balancere huden ved at arbejde med din cyklus.


  De 4 vigtigste trin til at regulere hormonelle udbrud:

  1. Stimuler afgiftningsorganerne
   Når leveren er på overarbejde er der større chance for at østrogen ophober sig som kan give symp-tomer som spændte bryster, væskeophobning, bumser og rødme specielt omkring hagen.
    
  2. Sørg for sund tarm mikrobiome
   Som du ved nu bidrager en usund tarmflora til systemisk inflam-mation i kroppen. Inflammation står bag alle hudproblemer. En dårlig fordøjelse svækker desuden din evne til at optage nærings-stoffer og dermed hudens bygge-sten.
    
  3. Tjek for næringsstofmangler
   Mangel på essentielle vitaminer, mineraler og fedtsyrer, specielt zink, c vitamin og b vitamin bidrager til bumser og acne. Sørg for at få nok af disse næringsstoffer via kosten og suppler gerne med en god multivitamin.
    
  4. Arbejd med din cyklus
   Din biokemi ændrer sig med din cyklus, så ved at arbejde med din cyklus og de behov kroppen har i de forskellige faser, kan du lettere balancere huden.

   

  Balancer din hud i de forskellige hormonelle faser

  hudens cyklus

  Du gennemgår 4 forskellige faser i løbet af din 28-35 dages cyklus:

  1. Follikelfasen
  2. Ægløsningsfasen
  3. Lutealfasen
  4. Menstruationsfasen
    


  Follikelfasen 

  I follikelfasen er hormoner på sit laveste og begynder langsomr at stige i koncentration. FSH øges for at hjælpe ægmodningen i ovarierne. Din krop har brug for masser af vitalitet fra friske og fermenterede grøntsager i denne periode. 

  Sådan støtter du din krop og hud i denne fase:

  • Spis 1-2 spsk probiotiske grønt-sager dagligt sammen med dine måltider.
  • Tag et probiotika tilskud til natten.
  • Undgå hvede og mælkeprodukter i denne fase for at reducere inflammation.

   

  Ægløsningsfasen

  I ægløsningsfasen stiger FSH og LG som stimulerer ægløsningen. Østrogen og testosteron stiger støt op til for til sidst at falde igen ved ægløsningen.

  Du støtter din hud og krop i denne fase ved at:

  • Drikke et stort glas vand med  et nib salt og æblecidereddike eller citron som det første om morgenen efterfulgt at en kop stærk brænde-nælde te for at øge udrensningen.
  • Spise 2 spsk friskværnede hørfrø dagligt for at hjælpe udskillelsen af brug østrogen.
  • Drikke en gurkemejelatte hver aften med 2 tsk gurkemeje, 1 tsk god kakaopulver, 1 tsk lecithin, 1 tsk kærnet smør, 1 tsk kokosolie, 1/2 tsk kanel, 1/2 tsk kardemomme , 1 nip sort pepber og 1 tsk honning blendet med 1 kop kogende vand.
   Gurkemejen hjælper leveren med at udskille overskydende hormon og virker antiinflammatorisk.

   

  Lutealfasen

  I lutealfasen når østrogen, progesteron og testosteron sit højeste og falder så til deres laveste lige inden blødningen begynder. Det er i denne fase du kan opleve PMS hvis du har forhøjet østrogen i forhold til progesteron.

  Du støtter din hud og krop i denne fase ved at:

  • Erstatte din morgenkaffe med en bulletproof matcha latte lavet på 1 stor tsk højkvalitetsmatcha (fx Japanske ippodo-tea.jp), 1 tsk smør, 1 tsk kokosolie, 1 tsk lecithin, evt 2 tsk kollagenpulver og et par dråber stevia hvis du kan foretrækker den sød.
   Denne blanding vil giver dig masser af energi men uden at belaste nervesystemet. Fedtstofferne giver ro og beskytter huden indenfra. L-theanin fra matchaen gør dig rolig men fokuseret.
  • Have ekstra fokus på stabilt blodsukker for at undgå sukker-cravings, dvs. masser af fedtstoffer og grøntsager i alle regnbruens-farver rige på fibre.
  • Tage magnesium til natten for at hjælpe på østrogenbalancen og chokoladecravings ;)
  • Undgå facials og skrappe produkter i denne periode, da din hud er ekstra sensitiv.
    


  Menstruationsfasen

  Dine hormoner falder til sit laveste i denne fase og din blødning begynder.

  Du støtter din hud og krop i denne fase ved at:

  • Spise mad rig på klorofyl som er naturens planteblod. De grønne grøntsager indeholder en masse mineraler som du har ekstra brug for når du menstruere. Den stærke brændenældeinfusion er netop rig på klorofyl og mineraler, så drik gerne en halv liter dagligt.
  • Tage magnesium til natten for at undgå kramper og
   menstruationssmerter.
  • Dette er det perfekte tidspunkt til facials, masker, spa tid og self care.
  ametyst face roller jaderulle skin roller (1).jpg

  Ametyst støtter den hormonelle hud, så ansigtsmassage med vores ametyst rollers eller gua sha vil være en fin energetisk støtte.

  Hibiscus Gløgg

  hibiscus gløgg opskrift alkoholfri

  Vi elsker den skarpsure smag af hibiscus sammen med julens yndlingskrydderier kanel og nellike.
  Udover kanel smager godt, så er der også en anden grund til den indgår i næsten alle juledesserter. Kanel har nemlig beviseligt gavlig effekt på blodsukkeret og dæmper derved nogle af de negative effekter ved juleindtaget af søde sager.

  Hibiscus bliver kaldt "botox" planten, da den indeholder hudbeskyttende antioxidanter som styrker huden og beskytter den mod for tidlig aldring. Derudover stimulerer hibiscus samtidig fordøjelsen, hvilket gør urten god som støtte til dig med sensitiv hud eller uren hud. 


  Det skal du bruge

  • 3 spsk. Hibiscus
  • 2 spsk. Hyben
  • 4 nelliker
  • 4 maste kardemomme kapsler
  • 2 kanelstænger
  • 750ml vand.

  Opskriften giver 3-4 kopper.


  Sådan gør du

  • Lad det hele simre i 5 min og smag til med stevia eller honning.
  • Tilsæt mandelstykker, rosiner og evt. gojibær eller morbær.
  • Til severing kan du bruge 3 skiver appelsin for at friske smagen lidt op.
  • Skal det være ekstra eksotisk, kan du toppe det hele med en 1 spsk. rosenvand eller tilsætte 1 tsk  eucalyptusblade sammen med de øvrige urter ved simring.
  hibiscus gloegg opskrift recipe skin food

  Sådan bruger du Skin rolleren (mod rynker, acnear og løs hud)

  skin roller dermaroller forskel bjergkrystal jaderulle

  Bjergkrystal Skin rolleren er til dig der har brug for lidt ekstra glød og liv i huden. Skin rolleren består af krystallerne bjergkrystal og hvid nephritjade med tekstur for ekstra glow faktor.

  Teksturenden bruges de steder hvor du vil stimulere blodgennemstrømningen og derigennem kollagenproduktionen. Brug teksturenden der hvor huden trænger til lidt ekstra glød og liv, som fx. over panderynken, krageteerne, gamle acnear, hals og hage.

  Bjergkrystalenden bruges til lymfedrænage samt mod ømme ansigtmuskler, og til at køle huden ned efter du har brugt teksturenden.

  glow facial skin roller bjergkrystal hvid jaderulle

  Sådan laver du en "Glow & Contour Facial"

   

  • Start med at åbne op for lymfepunktet lige under kravebenet ved at rulle bjergkrystalenden frem og tilbage på punket. Gør dette i begge sider.
    
  • Brug nu jadestensenden med tekstur over de steder hvor huden trænger til lidt ekstra glød og liv. Fx. Over panderynken, krageteerne, gamle acnear, hals og hage (de grå pile på billedet). Du kan rulle op og ned, frem og tilbage og skråt men ikke i cirkler.
    
  • Bliv et minut på hvert område indtil huden er blevet let rød. Det er vigtigt du ikke overstimulerer huden og det er altid bedst at starte blidt ud. Jadestenen med tekstur anbefales ikke de steder hvor du har sår, bumser, acne, eksem eller anden hudlidelse.
    
  • Nu skal du brug bjergkrystalenden til en afsluttende lymfedrænage.
    
  • Lav 5-10 blide strøg med bjergkrystalenden fra punket mellem øjenbrynene op mod panden og gerne helt op over toppen af hovedet. Det virker enormt afstressende. Luk øjnene og træk vejret dybt. Det er med åndedrættet vi slipper spændinger inkl dem der har sat sig fast som rynker og linjer.
    
  • Med bjergkrystalenden ruller du blidt du fra midtpunket i panden og ned langs hårgrænsen ud mod toppen af øret 3-10 gange med blide strøg.
    
  • Fortsæt på samme måde i næste bane af panden og fortsæt på denne måde indtil du når øjenbrynet.
    
  • Afslut med at dræne til lymfen ved at rulle bjergkrystalen fra toppen af øret ned langs halsen til kravebenspunket 3-5 gange. Der sidder lymfepunkter i baner foran øret og bagved øret så du kan også rulle bag ved øret. Gør det der føles bedst for dig.

    
  • Med bjergkrystalenden ruller du fra midten af næsen over toppen af kindbenet ud mod øret 3-10 gange. Fortsæt på samme måde i næste kindbane dvs. fra næsefløjen ud mod øret 3-10 gange, så fra mundvigen ud og op mod øret og til sidst fra midten af hagen ud og op mod øret. Slut af med samme lymfedrænage som før fra bunden af øret ned langs halsen mod kravepunket 3-5 gange.
    
  • Gentag hele processen i den modsatte side af ansigtet og nyd et afspændt ansigt med mere glød og mindre væskeophobning.

  Denne facial kan du lave 1-3 gange om ugen. De virkelige effekter kommer efter et par måneders brug, så hæng i ;)

  $(function(){ console.log('jQuery is loaded'); });