Vil du have mere kollagen i huden? Gør dette
Hvad er kollagen?
På græsk betyder det limproducerende molekyle.
Findes mange steder i kroppen.
Der findes 28 forskellige kollagen-arter, 12 af dem findes i huden.
Der er ca. 34 genkoder for de forskellige kollagen-arter.
To hovedtyper af kollagen.
fibrøs - type I, II, III, V, XI
og non-fibrøs.Huden (og knoglerne) er type I kollagen.
80% af hudens tørvægt er kollagen og op til 35% af kroppens proteiner er kollagen.
Består af tre strenge af aminokæder snoet om hinanden.
Hver streng består af flere end 1400 aminosyrer i forskellige sekvenser, men altid de samme fire aminosyrer – Glycine, Proline, Hydroxylysine og Hydroxyproline.
Kollagenfiber på 1mm kan holde til et træk af 10 kilo før den brister.
Styrker og støtter hudens struktur.
Vigtig del af sårheling.
Hydrolyseret kollagen er en kortkæde af aminosyrer kaldet peptider, som viser sig at være optaget ufordøjede i blodet, klar til brug i huden, knoglerne mm.
Sukker i blodet (glukose) klister sig til kollagen og laver AGE molekyler, som gør bindevævet/huden stift.
Hormonet cortisol stimulerer nedbrydning af kollagen til dets aminosyrer, omdannelse til glukose via en proces, der hedder gluco-neo-genisis – at skabe glukose fra non-kulhydratmolekyler for at opretholde blodsukkeret, så der kan laves energi.
Kollagen produktion falder fra 20 års alderen.
Svag kollagen ses udvendig som linjer og rynker og indvendig som forstrækninger og prolaps.
Kollagen boosters:
Mad rig på C vitamin, som citrusfrugter, peberfrugter, hyben, havtorn mm.
Spinat, kål, grønne asparges og grønkål indeholder lutein, en antioxidant, der fremmer hudens elasticitet.
Soya indeholder genistein, et hormonstof, der virker som en mild østrogen i kroppen og dermed fremmer kollagen produktionen. Fermenteret soya fordøjes bedst.
Antioxidanter i rød mad, såsom tomater, rødbeder og røde peberfrugter, øger kollagen.
Ægte blåbær indeholder antioxidanter og kan stabilisere kollagen.
Kakao indeholder flavenoider (antioxidanter), som øger blodcirkulationen til hudcellerne. Det resulterer i forøgelse af næringsstoffer og fugt til området, som kan gøre huden mere glat at se på. Flavenoider i mørk chokolade kan spille en rolle i at beskytte huden mod solskader.
Aloe (planten) – kan øge kollagen produktionen med mere end 90 %.
Padderokke – er rig på silica, som kroppen bruger til at producere kollagen. Kan være med til at støtte kroppens udnyttelse af calcium og dermed styrke knoglerne.
Hvid te (tidlig høstet grøn te) indeholder polyfenoler - naturlige antioxidanter, som hindrer oxidering af hudens bindevæv. Lokal påføring af hvid te beskytter delvist mod UV oxidering.
Blæretang hæmmer enzymer, der nedbryder elastin og kollagen. Pas på; blæretang optager nemt giftstofferne, hvis den er dyrket i forurenet saltvand.
Burresnerre, som er slægtning til kaffeplanten, har mange anti-kollagenase og anti-elastase (anti-nedbrydende enzymer) egenskaber. Kan bruges som en slags te til at vaske og tone huden.
Lysin er en essentiel aminosyre, som fremmer kollagenproduktionen. Gode kilder til lysine inkluderer rødt kød, fjerkræ og svinekød, samt parmesanost, torsk, sardiner, nødder og æg. Vegetariske kilder til lysin inkluderer fermenterede sojaprodukter som tempeh og sojabønner, bælgfrugter, bønner, nødder og kerner.
Andre aminosyrer er prolin og glycin, som også er vigtige for kollagenproduktionen, dog er de ikke essentielle.
Wakame, en eksotisk kelp (tang art), hjemmehørende i Det Japanske Hav, virker ved at blokere enzymet hyaluronidase, som nedbryder hyaluronsyre i huden
Vitaminerne og mineralernes rolle for kollagen-produktionen
A Vitamin (retinol)
Spiller en stor rolle i cellefornyelse og sund hud.
Lokal brug af A vitamin kan booste kollagen produktionen.
Alkohol og rygning kan føre til A vitamin-mangel.
Kilder til retinol er animalsk mad, som lever, mælk og mejeriprodukter.
Kilder til beta-karoten (som omdannes til retinol i kroppen) er papaya, sød kartoffel, gulerødder, spinat, spirulina, tomater og abrikoser.
C Vitamin
Linus Pauling siger, at C vitamin er tvingende nødvendigt for kollagenproduktion, som de fleste dyrearter undtagen nogle primater, f.eks. mennesker, danner selv.
Er en vigtig antioxidant og beskytter mod oxidering.
Er vigtig for produktion af pro-kollagen molekyler, hvor mangel kan føre til svage fiber, som resulterer i slap hud og væv, rynker og mangel på styrke. (hængehud, nemt til blå mærker mm).
Kilder til C vitamin inkluderer appelsiner, grapefrugt, jordbær og tomater, samt peberfrugter, søde kartofler, hyben, havtorn og broccoli.
E Vitamin
Byder på beskyttelse mod frie radikaler og for tidlig aldring forårsaget af solskader og miljø giftstoffer.
Arbejder også sammen med C vitamin i kollagen rekonstruktion, som holder huden ungdommelig, fugtmættet og fast.
En kost der mangler E vitamin og samtidig indeholder meget forarbejdet, friturestegt mad kan resultere i akne mm.
Lokal brug kan hjælpe sårheling, hindre arvæv og lindre eksem.
Smøres den direkte på huden inden solbadning virker den solbeskyttende.
Kilder til E vitamin inkluderer nødder, avokado, spinat, fuldkorn og skaldyr samt havrekim.
Mangan
Linus Pauling siger, at kroppen har brug for rigeligt mangan til at øge produktion af kollagen, især under heling.
Kilder til mangan inkluderer ananas, pecan nødder, fuldkorn og grønne grøntsager, tang og andre havgrøntsager.
Kobber
”Strikker” kollagenfibre og elastinfibre sammen, som skaber en stærk hud.
Er vigtig for produktion of SuperOxide Dismutase SOD, en meget vigtig antioxidant.
Er vigtig for produktion af melanin.
Er essentiel i sårheling.
Kilder til kobber inkluderer indmad, skaldyr, nødder, kerner og fuldkornsprodukter, dog findes der ikke meget kobber i frugt og grønt.
Zink
Huden er den 3. største zink bruger i kroppen.
Findes i større mængde i epidermis end i dermis.
Zink er vigtig i sårheling.
Mangel på zink fører til generel kollagen-mangel.
Kilder til zink inkluderer østers, lever, spinat, græskarkerner, chokolade og peanuts.
Fyto-næringsstoffer (plantestoffer)
Catechiner i grøn te hindrer kollagen nedbrydning.
Anthocyanidiner i dybe røde- og blåfarvede bær og frugt, som kirsebær, blåbær, brombær og hindbær, hjælper kollagen fibre til at binde sig sammen.
Massage
Studier har vist at massage øger kollagenproduktionen. Vi anbefaler daglig gua sha ansigtsmassage. Hos Calmlish kan du se flere gua sha massage guides.
Kosmetisk Ansigtsakupunktur
Ansigtsakupunktur stimulerer kollagenproduktionen.