Din huds mikrobiome - og hvordan din hudpleje ødelægger din huds sundhed (!)

hudens mikrobiome rainbow fluorite gua sha tool marie veronique

Du har helt sikkert hørt om vigtigheden af at opretholde en sund tarmflora, og hvordan en antibiotikakur ødelægger alle bakterier i tarmen, inkl dem der søger for din sundhed og et velfungerende immunsystem. Måske du også har hørt, at du kan fuldstændig ændre din tarmflora med hvad du spiser, endda på kun få dage (1). 

Hvad du måske ikke kender til, er at huden også har en mikrobiome, der er lige så vigtig for din huds sundhed, som mikrobiomen i tarmen. Og at du måske er en af dem, der hver dag ødelægger din huds balance med dit hudplejevalg.

Studier om hudens mikrobiome er relativt nye, og vi vil uden tvivl høre meget mere om dette i de kommende år. Jeg er også sikker på at den kommende viden, vil fuldstændig ændre måden vi udvortes behandler hudsygdomme på.

Hudens mikroflora kan på nuværende tidspunkt deles op i 3 kategorier:

  1. Neutral
  2. Gavnlig
  3. Patogen

Men allerede her begynder kompleksiteten at vise sig, for selv gavnlige bakterier kan blive patogene, hvis de ikke holdes i balance. Et eksempel herpå er Pseudomonas aeruginosa, som kan give eksem, hvis den vokser uhæmmet. Dog har vi brug for P. aeruginosa, da den producerer pseudomonsyre, som bekæmper stafylokok- og streptokokbakterierne, og sænker væksten af Candida albicans. Derfor er det desværre ikke uden konsekvenser at bruge en antibakteriel creme.  Vores huds sundhed afhænger nemlig af at have den rette balance mellem alle bakterier.

Selv en daglig cocktail af renseprodukter, face mists og cremer med selv naturlige antibakterielle konserveringsmidler, kan skade hudens mikrobiome og derved hudens naturlige indbyggede immunsystem. Men det er også farligt at bruge ukonserveret hudpleje som indeholder vand, da produkterne vil fyldes med mug, svamp og bakterier på kort tid.

Hvad gør man så?

Dette er et af hovedfokusområderne på Holistisk Hudterapeut Skolens næste semester “Holistic Skincare Formulator” som starter den 18 juni. Her skal vi nørde alternativ konservering, hudens mikrobiome og selvfølgelig også årsagen til hudproblemer. Hvordan skal man ellers kunne formulere et produkt, der virker, hvis man ikke ved hvorfor og hvordan problemet opstår?!

Der er heldigvis gode front runners i hudplejebranchen, som er begyndt at lave produkter, der samarbejder med huden og dens komplekse mikrobiome.

 

Her er en lille liste. Skriv gerne en kommentar, hvis du kender til andre.

 

Læs mere om næste semester om holistisk hudplejeformulering lige her.

 

Kilder:

(1) Scientific American: “The Gut’s Microbiome Changes Rapidly with Diet,” Rachel Feltman, December 14, 2013.

Forrige
Forrige

Himmelblå body lotion (body butter)

Næste
Næste

Havtorn-kur mod solskader