Din tarm bestemmer din solfaktor

hullet tarm solskoldning soleksem starter i tarmen

Det lyder måske lidt vildt, men nyere forskning viser at inflammation i tarmen gør din hud ekstra sensitiv over for solens stråler med solskader, pigmentforandringer, rødme og sprængte blodkar til følge.

Som holistisk hudterapeut er tarmen det første sted jeg kigger (altså, via spørgeskema og samtale - ikke bogstaveligt talt!) når der er problemer med huden. En "utæt tarm", som oftest opstår pga. dårlig tarmflora, overvækst af candida, antibiotika, fødevareintolerance osv. sætter en kaskade af processer igang som trigger dit immunsystem til at tænde for inflammation for at bekæmpe de fremmedpartikler af ufordøjet føde, der siver ud gennem tarmen.  

Dette er egentlig en sund process, men bliver tilstanden kronisk, hvilket den typisk gør med en "hullet" tarm, så går kroppen så at sige til angreb på sig selv og inflammationen cirkulerer ukontrolleret rundt i systemet. Signalstoffet immunsystemet bruger til at tænde for inflammationen hedder TNF-alpha, og det er TNF-alpha som er skyld i huden bliver ekstra sensitiv over UVA stråler.

 

Duft, tænk og bevæg dig til en glad hud i solen 

Når du oplever ro, tryghed, glæde, lyst, fred og balance udskiller det parasymptaiske nervesystem acetylkolin som hæmmer TNF-alpha. Det betyder at du via dine handlinger, tanker og følelser kan stoppe immunforsvarets ødelæggelse af huden. Ret fantastisk, ik?
Prøv fx denne afstressende meditation eller brug denne guide til at sammensætte din egen opløftende aromaterapiblanding.

 

Dæmp inflammation og rødme med karotenoider

Du kan mindske rødme, irritation og inflammation i huden med karotenoider. Karotenoider lagres i hudcellerne og har stor betydning for dannelsen af pigment. De styrker og beskytter huden mod udefrakommende stress, som fx UV stråler og frie radikaler. Karotenoider er et must til den hypersensitive hud, fordi de netop kan være med til at lægge en dæmper på overreaktionen på stressende faktorer. Karotenoiderne har en speciel og specifikt målrettet effekt på cellefornyelsen, cellevækst og cellereparationen. Fordi antoxidanterne er fedtopløselige kan de trænge gennem cellemembranen og ind i mitokondrinerne, hvor de beskytter mod oxidativt stress - skade fra frie radikaler og inflammation.  

Så køb et kg gulerødder, juice dem og nyd din juice i solen.

 

$(function(){ console.log('jQuery is loaded'); });