Behandling af acne del 1: Hvorfor får jeg tilstoppede porer?

behandling af tilstoppede porer og fedtet hud med acne og bumser

Den biologiske årsag til fedtet/kombineret hud & tilstoppede porer

Der er flere biologiske årsager til din hudtype. Lad os starte med at se på tilstoppede porer.

Tilstoppede porer dannes tildels af forstyrrelse i hudens forhornings-proces. Forhorningsprocessen er navnet for hudens fornyelsesproces. Den ydre overhud epidermis fornys hele tiden ved hjælp af celledelinger. Dens dybe basale lag består af celler, der hele tiden deler sig, mens de gradvist rykker op mod overfladen skubbet på vej af nydannede celler under dem.
Efterhånden som cellerne passerer opad, udvikler de små spidser, der hæfter dem tæt sammen. Samtidig bliver de fladere og fyldes op med det vandtætte protein keratin. Tilsidst dør cellerne og når fuldt keratiniserede ud på overfladen, hvor de danner det slidstærke hornlag, der minder om en solid murstensvæg.
Hornlaget afstødes under det daglige slid på huden og erstattes hele tiden af celler nedefra. Rejsen fra basallaget ud til overfladen tager omkring 4 uger. 

 

Hvorfor er denne viden relevant for dig med tilstoppede porer?

Jo, fordi epidermis ligger ovenpå dermis (læderhuden) som omgives af talgkirtler og hårsække. Hvad vi kalder porer er faktisk bare hårsækkens åbning. Det er her talgkirtlerne som producerer hudfedt befinder sig.

Dine hudceller er programmeret til at dø på det korrekte tidspunkt og nedbrydningen af desmosomer (som binder nye hudceller sammen) skal også ske på det korrekte tidspunkt, så de hudcellerne kan bevæge sig mod overfladen for til sidst at blive slidt af. At der er korrekt flow i denne konstante proces af fornyelse og afstødning er vigtigt for porerne ikke tilstoppes. Hvis desmosomerne ikke nedbrydes på det korrekte tidspunkt, så forbliver cellerne sammen som de bevæger sig op af og dør, og de afstødes ikke ordenligt. Det blokkerer også nye hudcellers bevægelse opad, og der dannes en “trafikprop” af gamle hudceller som ikke afstødes og nye hudceller som ikke dør, og dette skaber tilstoppede porer som øger risikoen for bumser og acne, da det laver en lækker madpakke for hudbakterier og hudmider.
 

Det næste vi skal kigge på er ubalance i hudens talgproduktion

Dine talgkirtler bør helt automatisk producerer den rette mængde hudfedt for at holde din hud fugtmættet og beskyttet. Danner de for lidt bliver din hud tør, skrøbelig og dehydreret og for meget er med til at tilstoppe porerne og øge risikoen for bumser og akne.

Men hvad er det lige der får din hud til at producere for meget fedt?
Den primære årsag er forhøjet niveau af androgen hormon (mandligt kønshormon) i din blodbane. Både mænd og kvinder producerer testosteron. Hvor meget testosteron din krop producerer er afhængig af mange faktorer så som stress (føler du at du må kæmpe i livet kickstarter du produktionen af mandligt hormon), ustabilt blodsukker og leverens produktion af SHBG (sexhormonbindende globolin).

Når dit niveau af SHBG er lavt forøges biotilgængeligheden af androgener i dit blod som direkte påvirker din talgproduktion, som begynder at producere mere talg (se det som din hud forsøger at danne en mere beskyttende barriere som respons på den indre eller ydre kamp du oplever enten bevidst eller ubevidst).

Hvis dit niveau af SHBG er højt sænkes mængden af biotilgængeligheden af testosteron og talgproduktionen falder. Det er netop derfor at mange piger bliver tilbudt p-piller for at mindske acne, da de netop hæver mængden SHBG, som reducerer talkgkirtles fedtproduktion. Jeg vil lige påpege at der findes langt bedre og mere bæredygtige løsninger til at hæve SHBG end p-piller! Det vender vi tilbage til.

Ubalance i talgproduktion & forhorningsprocessen laver grobund for aknebakterien, som starter hudens inflammationsrespons = bumser og acne.

Nu hvor du kender den biologiske årsag til fedtet hud, kombineret hud, tilstoppede porer og acne, så undrer du dig nok over hvad du så kan gøre for at behandle den?

Første skridt (udover kosten) er at kigge på de områder i dit liv hvor du “kæmper”, altså hvor i dit liv stresser du til sådan en grad at din krop reagerer hormonelt?

Andet skridt er kostemnerne som kickstarter denne negative stressrespons i kroppen.
Dette kan du læse mere om i næste blog: Behandling af acne del 2.

 

NB vil du vide mere om hudernæring kan du tage et kig på dette kursus som starter 20 april.

Vil du have konkrete redskaber og planer til at komme af med din acne? Så tag et kig på mit næste SkinDetox forløb som starter 15 april.

      

$(function(){ console.log('jQuery is loaded'); });